Written by 13:23 Kozmetik & Kişisel Bakım

Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Saçlarımız dış görünüşümüzü etkileyen en önemli aksesuarlarımızdan biridir. Diğer insanların bizi nasıl göreceği, saçımızın ne kadar bakımlı olduğu ile ilgilidir. Peki, saçımıza yeterince bakım yapabiliyor muyuz? Saçlarımızın sağlıklı olabilmesi için hangi bakım ürünlerini kullanmamız gerektiğini biliyor muyuz?

Saçlarımıza doğru bakım yapabilmemiz için öncelikle saç özelliklerimizi doğru bilmemiz gerekir. Saçlarımız,

  • Yağlı saç
  • Kuru saç
  • İnce saç
  • Kalın saç
  • Kıvırcık saç
  • Düz saç

gibi farklı özelliklere sahiptir. Sizin saçlarınızın hangi özelliklere sahip? Vereceğiniz cevap, saçlarınıza yapmanız gereken bakımın özelliklerini de ortaya çıkaracaktır.

Yağlı saçlara sahip iseniz, kuru saçlara sahip birinin kullandığı saç bakım ürünleri size uygun olmayabilir. Dahası saçlarınızla ilgili rahatsızlıkları da artırabilir.

Saçlarımızı Olumsuz Etkileyen Etkenler

Saçlarımıza neden bakım yapmamız gerekir? Çünkü dışarı çıktığımız andan itibaren, hava koşulları, hava kirliliği ve güneş ışınları saçlarımızın yıpranmasına neden olur. Ayrıca sağlıksız beslenme, stres, kaygı ve kullanılan ilaçlar da saçlarımızın yıpranmasına ve bir süre sonra dökülmesine neden olur.

Tüm bu olumsuz etkenler saçlarımızın doğal rengini kaybedip açılmasına ve yaş ilerledikçe saçlarımızdaki beyazların artmasına neden olurlar.

Saçlarımız neden bakıma ihtiyaç duyar,

  • Yağlı ciltler saç diplerinin kapanmasına ve hava alamamasına neden olur. 
  • Dışarıya çıktığımızda karşılaştığımız toz, egzoz dumanları, güneş ışığı gibi etkenler saçlarımızın kirlenerek yıpranmasına neden olur.
  • Saçların uzaması ile beyaz saçların ortaya çıkması,
  • Stres, kaygı ve depresyonla birlikte artan saç dökülmeleri.
  • Saçların beyazlaması.

Saçlarımızın sık sık yıkanmasını ve bakım yapılmasını zorunlu kılar.

Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Saçlarımıza bakım uygularken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır.

  • Yağlı ve kuru saça sahip olanlar aynı sıklıkta saçlarını yıkamamalıdırlar.
  • Saçlarımıza uygun bakım ürünleri alınmalı.
  • Kullandığımız saç bakım ürünleri içerisinde zararlı bileşenlerin bulunmadığına emin olunmalı.
  • Saç bakım ürünleri gereken sıklıkta kullanılmalıdır.
  • Doğru beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Stres, kaygı ve depresyona neden olacak etkenlerden uzak durmak gerekir.
  • Sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Çay veya kahve ile alınan kafein miktarına dikkat edilmelidir.

Saç bakımı konusunda çok sık dile getirilen bir yanlış vardır. “Saçlar çok sık yıkanmamalıdır”. Evet, bu durum kuru saç tipi için geçerli olabilir ancak, yağlı saçlara sahip olanlar için bu kural geçerli değildir. 

Çünkü hızla yağlanan saç dipleri, saç derisinin hava almasını sağlayan gözeneklerin kapanmasına ve rahatsız olunmasına neden olur. Saçlarımızın yağa ihtiyacı var fakat hormonal özelliklerden dolayı saçları çok sık yağlanan insanların saçları zaten yeterli yağa sahip olduğu için rahatsız olduklarında saçlarını yıkamalarında bir sakınca yoktur.

Bu konuda saç bakımı ile ilgili şu ifadeyi kullanmak daha doğru olacaktır.

  • Kuru saça sahip olanlar az
  • Yağlı saça sahip olanlar sık

saçlarını yıkamalıdırlar. Kuru saça sahip olanların saçlarını sık sık yıkamalarına gerek yok çünkü zaten saç dipleri kuru olduğu için gözenekler tıkanmamaktadır. 

Uygun Saç Bakım Ürünleri Kullanın

Arkadaşınızın kullandığı saç bakım ürünü, ona çok iyi gelmiş. Sizde o ürünü denemek ister misiniz? Bu yanlışı yapmayacağınıza eminiz. Çünkü arkadaşınızın metabolizması ile sizin metabolizmanız aynı değil. Onun saçlarının ihtiyaç duyduğu maddelerle, sizin saçlarınızın ihtiyaç duyduğu maddeler de aynı değil. 

Eğer aynı saç tipine sahipseniz benzer ürünü kullanmanızda tabiî ki sorun yok ancak burada önemli olan bilinçli tüketici olmaktır. Aynı ürünü, aynı saç tipine ve benzer metabolizma özelliklerine sahip olduğunuzu bildiğiniz için kullanmanız daha doğru olur.

 Kullandığınız Saç Bakım Ürünlerinin İçeriğini Kontrol Ediyor musunuz?

Birçoğumuz kullandığımız ürünleri arkadaşlarımızdan ve reklamlarda görerek alırınız. İçeriğini kontrol ediyor muyuz? Maalesef birçoğumuz bunu yapmıyoruz. 

Kaliteli olmayan kozmetik ürünlerinin içerisinde boyar maddeler veya sentetik ürünler bulunur. Bunların zararlı hakkında bir fikriniz var mı? 

Eğer bir saç bakım ürününü sürekli kullanıyorsanız içerisindeki maddelerin zararının olup olmadığını incelemenizi öneririz.

Ne Sıklıkla Saç Bakımı Yapıyorsunuz?

Saç bakımı nasıl yapılmalıdır? Sanırım bu soruya verilebilecek en doğru cevaplardan biri, “gerektiği kadar” olmalı. Çünkü hiçbir zaman bir saç bakım ürününü daha fazla kullandığımız için saçlarınız daha güçlü ve güzel görünmezler. 

Her hafta saç renginizi değiştirdiğinizde neler olabileceğini tahmin edebiliyorsunuz değil mi? Veya günde 3 defa saçlarımızı şampuanla yıkamak saçlarımızı süper güçlü yapmaz.

Her bakım ürününün kullanım kılavuzunda hangi miktarlarda ve hangi aralıklarla kullanılması gerektiği belirtilmektedir. Bu miktarlar ve süreler, uzun süren çalışmalar sonrasında belirlenmektedir. Saç bakımları, kılavuzlarda belirtilen miktarlar ve süreler dikkate alınarak yapılmalıdır.

Doğru Beslenme ve Güçlü Saçlar

Doğru saç bakımı için ilk adımlardan biri doğru beslenmedir. Çünkü biz ne kadar kaliteli saç bakım ürünleri kullanırsak kullanalım, doğru beslenmiyorsak saçlarımız istediğimiz canlılığa kavuşamayacaktır.

Saçlarımız, tükettiğimiz gıdalardan aldığımız vitamin ve minerallerle güçlenirler. Doğal olmayan ve sağlıklı olmayan beslenme saçlarımızın zayıflamasına ve dökülmesine neden olur.

Sigaradan uzak durulmalı. Çay ve kahve mümkün olduğunca abartılmamalıdır.

Stres, Kaygı, Depresyon ve Saç Bakımı

Saçlarımızın görünmez düşmanları stres, kaygı ve depresyondur. Çünkü bu üçlü ile tanıştığınız andan itibaren tüm hormonal sisteminiz altüst olur. 

Peki, bu durumda saç bakımı nasıl yapılmalıdır?

Öncelikle stres, kaygı ve depresyon tedavi edilmelidir. Ruh halimizin bozulduğu ortamlardan uzak durularak huzurlu ve rahat bir ortamda bulunmaya özen gösterilmelidir.

Gerekirse öncelikle bir psikolog ile görüşülmeli sonrasında cilt uzmanından yardım alınmalıdır.

Sizlere önereceğimiz saç bakım ürünlerini denemek ister misiniz?

Chicco Göz Yakmayan Saç Ve Vücut Şampuanı

Gr Saç Beyazlarını Kapatan Stick

Nivea Baby Saç ve Vücut Şampuanı

Penaten Baby Bebek Saç ve Vücut Duş Şampuanı

Uni Baby Saç Ve Vücut Şampuanı

Mustela 2 In 1 Cleansing Gel 200 Ml

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 10 Mayıs 2022
Close