Written by 10:00 Anne & Bebek

Bebek Emzik Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Özellikle ilk defa bebek sahibi olan kadınlar, yenidoğan emzik seçimi konusunda uzmanların görüş ve tavsiyelerine uymak isterler. Emzik, devamlı anne memesi isteyen ve bunun için ağlayan bebeğin rahatlaması için kullanılan bir bebek bakım ekipmanıdır. Uzmanlar bebekler için emzik seçimi konusunda bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak bu ekipmanların faydaları kadar zararları da olabileceğini vurgulamaktadır. Uykuya dalmakta zorlanan bebeklere emzik verildiğinde daha rahat uyudukları gözlemlendiği için hangi bebeğe hangi tür emzik verilmesi konusunda uzman görüşleri önemlidir.

Bebekler İçin Emzik Kullanımı Şart Mı?

Bebeklerde emzik türleri arasında damaklı emzik ve damaksız emzik vardır. Bazı anneler, bebeklerine emzik verip vermeme konusunda kararsızlık yaşayabilir. Emme refleksi yenidoğanlarda doğuştan gelen ve ilk dikkat çeken reflekstir. Bebek hayatta kalma hissini yaşamak ve kendini güvende hissetmek için sürekli emmek ister. Özellikle 3. aydan sonra bebeklerde emme refleksi zirveye çıkar. Bebeğin hayatta kalma duygusunu her zaman tatmin edebilmek ve onu huzursuz olduğunda sakinleştirebilmek için kullanılan etkili ekipmanların başında emzik gelir. İşte bu süreçte emzik kullanımı gündeme geldiği için pek çok anne damaksız emzik nasıl olur sorusunun yanıtını aramaktadır. 

Bebeğe Emzik Ne Zaman Verilir?

Yenidoğan bebekte anne ile güven duygusunun kurulabilmesi için annenin bebeği emzirmesi ve ten temasını sağlamasıdır. Bu yüzden anneler bebeğe emzik verecekse, öncelikle anne memesi ile bebeğin arasında uyum kurulması gerekir. Bebek emzikten önce anne memesine alışmalı ve memeyi kavramalıdır. Çünkü bebek anne memesinden önce emziğe alışırsa, daha sonra hayati önem taşıyan memeyi reddedebilir. Memeye alışan bir bebek ise emzik kullanımını isteğe bağlı bir şekilde tercih edebilir. 

Bebeklere emzik vermenin temel amacı onların güvende hissetmesini sağlamaktır. Bu yüzden anne meme verdikten sonra bebeğin gün içinde ağladığı ve huzursuz olduğu zamanlarda emzik verilebilir. Bu sebeple pek çok anne yenidoğan emzik damaklı mı olmalı sorusunun yanıtını da merak etmektedir. Bebeğe emzik verirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda tecrübeli olan anneler için bu süreç son derece pratik biçimde atlatılabilir. Özellikle 3. ve 4. aylarda bebeğin emme refleksi zirve yaptığı için bebeğe emzik verilecekse memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanabilir.

Emzik Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle ilk kez anne olan kadınlar, bebeklerinin bakımında emzik kullanımı konusunda da pek çok araştırma yapmaktadır. Uzmanlar kadınlara bebek bakımında bazı noktalara dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatmaktadır. Bu sebeple yenidoğanda emzik kullanımı kadınlar kulübü üzerinden araştırma yapan annelerin şu hususları göz önünde bulundurması tavsiye edilir:

  • Elde yıkanan emziklerde tam hijyen sağlanmadığı için mutlaka bulaşık makinesinde yıkanmalıdır. 
  • Kauçuk malzemeden üretilen ve bebek sağlığını olumsuz etkilemeyecek yapıdaki emzikler tercih edilmelidir.
  • Emzik kullanımı uzun süre kalmamalı ve sık sık değiştirilmelidir. 
  • Emzik her seferinde sıcak su ile sterilize edilip bebeğe verilmelidir.
  • 1 yaşından küçük bebeklerde damaksız emzikler tercih edilmelidir. 
  • Emzik seçerken çabuk kırılabilecek ve deforme olacak dayanıksız malzemeden üretilen emzikler tercih edilmemelidir.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Diş Yapısını Bozar Mı?

Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde damaksız emzik seçilmesi tavsiye edilir. Bununla birlikte emziğin yapısı bebeğin yaşı ve ağız yapısına uyumlu olmalıdır. Bebeğin uykuya geçişini kolaylaştırmak için kullanılan yenidoğan emzik çeşitleri damaklı ve damaksız olarak satışa sunulur. Emzik kullanımında bebeğin diş ve ağız yapısının korunması gerekir. Uzmanlara göre 2 yaşından önce emzik kullanımını bırakan bebeklerde ön ve arka çene karasındaki mesafe kendiliğinden kapanır.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 28 Ekim 2022
Close