Written by 10:00 Anne & Bebek

6-12 Ay Arası Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anne ve babalar, oyuncak seçiminde çocuklarının yaşına göre en ideal ve zeka geliştiren oyuncakları tercih etmelidir. Çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyen özel oyuncak türleri vardır. Oyuncak seçimi sürecinde hem çocuğun ilgisini çekecek hem de onu çeşitli alanlarda geliştirecek tarzda oyuncaklar olmasına dikkat edilmelidir. Çocuk gelişim uzmanlarının yani pedagogların önerdiği oyuncaklar, çocuğunuzun keyifli bir şekilde vakit geçirirken zihinsel gelişimini destekleyen özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra ince motor becerileri olarak bilinen el ve parmak koordinasyonlarının gelişmesi için de bazı özel oyuncak türleri bulunmaktadır. Anne ve babalar çocukları için en sağlıklı ve gelişimi teşvik edici oyuncakları seçmeye özen göstermelidir.

Çocuklara Oyuncak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Oyuncak seçimi yapmak için araştırma yapan anne ve babaların ilk olarak oyuncaklarda kullanım amacına dikkat etmeleri gerekir. Genel olarak oyuncak seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Çocuğun sağlığına zarar vermeyen materyalden üretilmiş ve bazı özelliklere sahip olan oyuncaklar bilhassa küçük yaştaki çocuklar için idealdir. Bu bakımdan 6-12 ay arası oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Yaşa ve fiziksel gelişime uygun oyuncaklar seçilmelidir. 
  • Oyuncakların temizliği basit olmalıdır. 
  • Çocuğun hayal gücünü geliştirmelidir. 
  • Fiziksel ve zihinsel yeteneklerini geliştirmelidir. 
  • Dayanıklı yapıda olmalı ve küçük parçalarının çabucak kopmaması gerekir. 
  • Pilli oyuncaklarda pil kapağının sağlam olması önemlidir. 
  • 3 yaş öncesi tüm çocuklar için doğal kumaştan üretilen sağlıklı oyuncaklar seçilmelidir.
  • Oyuncaklarda sivri veya sert köşeli parçalar olmamalıdır. 
  • Sağlığa zararlı olmayan plastik veya farklı materyalden üretilmiş olmalıdır.

6-12 Ay Çocuklarda Oyuncak Seçimi

Anne ve babalar çocuklarının gelişiminde büyük önem taşıyan oyuncakları seçerken bu tür kriterleri mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Uzmanlara göre oyuncak seçiminde anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. İnce ve kalın motor kaslarını geliştiren oyuncaklar seçerek çocuğun fiziksel gelişimi desteklenebilir. Bununla birlikte yaşa göre oyuncak seçimi yaparak çocuğun oyun oynarken zeka gelişimi desteklenmiş olur. Özel olarak eğitici amaçlı üretilen oyuncaklar sayesinde çocuğun eğitim hayatına 1-0 önde başlaması sağlanabilir. Eğitim hayatı dışında çocuğun hayal gücünü destekleyecek oyuncak türleri de bu dönemde ebeveynler tarafından sık sık araştırılmaktadır.

0-6 Aylık Bebeklere Oyuncak Seçimi 

Yenidoğan döneminde olan bebekler için parlak görünüme sahip ve genellikle ses çıkaran oyuncaklar tercih edilir. Çıngırak ve yumuşak materyalli oyuncaklar bu dönem için idealdir. İnce motor becerilerini geliştirmesi için bebeğe yumuşak peluş ayıcıklar ve benzeri oyuncaklar verilebilir. Çıngırak gibi oyuncaklar bebeğin iki elini kullanıp parmaklarının gelişmesini sağlar. İnce motor becerilerin yanı sıra nesneleri eliyle tanıyan çocuklar için zeka geliştiren oyuncak çeşitleri de vardır. Bu bakımdan 6 aylık bebek oyuncakları denince mutlaka sağlıklı malzemeden seçilmiş oyuncaklar tercih edilmelidir. Çünkü bu dönemde diş çıkarma evresine giren bebekler için diş kaşıyıcılarında olduğu gibi sağlık açısından problem yaratmayan kullanışlı oyuncaklar seçilebilir.

6-12 Aylık Çocuklara Oyuncak Seçimi

Çok çabuk büyüyen ve gelişen çocuklarda 6-12 aylık dönemde ince motor becerilerin yanı sıra kalın motor beceriler de öne çıkar. Bu süreçte parlak renkli ışık ve ses çıkaran oyuncaklardan ziyade daha hareketli oyuncaklar seçilebilir. 6 aylık olduktan sonra bebeklerin yürümesine yardımcı olabilecek oyuncaklar seçilebilir. Bu dönemdeki oyuncakların küçük boyutlu olması, bebeklerin yutma riskini gündeme getireceği için mutlaka büyük parçalara sahip oyuncaklar verilmelidir. Ayrıca 6 12 ay zeka geliştirici oyuncaklar çocuğun zekasını geliştirecek az parçalı yap bozlar ve bulmaca oyunları faydalı olabilir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 13 Ekim 2022
Close