Written by 11:38 Anne & Bebek

Günlük Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerin daha sağlıklı ve hijyenik bir şekilde büyümesi için anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Hastalıkların önlenmesi ve bazı hijyen koşullarının sağlanması için günlük bebek bakımına özen gösterilmesi gerekir. Yenidoğan veya gelişme döneminde olan bebeklerin bakımı konusunda uzmanların tavsiyelerini dikkate almak önemlidir. Bu yazımızda bebek bakımında pratik bilgiler alarak günlük olarak bebeğin bakımını nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz. 

Yenidoğan Bebeğin İlk Bakımı

İlk defa anne ve baba olma heyecanı yaşayan kişiler bebeklerinin bakımında acemi olabilirler. Bu sebeple genellikle internet üzerinden araştırma yapan ebeveynler yenidoğan bebek bakımı nasıl olmalı sorusunun yanıtını aramaktadır. Bebeklerin sağlığını korumak için ilk olarak gerekli aşıların yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Yenidoğan bebeğin ilk bakımında emzirme koşullarına dikkat etmek gerekir. Bebek kucaklama, kol altı veya yatar pozisyonda emzirilerek beslenmelidir. Anneler yenidoğan bebeklerini emzirirken memeyi destekleyen parmakların konumuna dikkat etmeli ve dört parmağı memenin altında olacak şekilde desteklenmelidir. Yenidoğan bebek emzirme ve beslenme dönemlerinden sonra idrar ve dışkı sıklığına göre alt bakımdan geçmelidir.

Günlük Bebek Alt Bakımı

Bebeklerde günlük bakım sırasında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de alt bakımıdır. Çünkü bebeğin cildi hassas olduğu için tahriş etmeyecek ürünler kullanılmalıdır. Bebekler günde ortalama 6*8 kez idrar ve dışkı yapabilir. Bir bebeğin günlük bakımı sırasında mutlaka bebeğin hassas cildine uyumlu ürün ve ekipmanlar tercih edilmesi gerekir. Alt bakımı uygulamasında şu aşamalara dikkat edilmelidir:

  • Bebek alt değişim malzemelerini önceden hazırlayın.
  • Ellerinizi güzelce yıkadıktan sonra bezi yukarıdan aşağı hafifçe çıkarıp bebeğin altından alın. 
  • Temizliğe yukarıdan aşağıya doğru hafif hareketlerle silerek başlayın.
  • Temizlikten sonra hassas cildine uygun pişik kremi kullanın. 
  • Kremi kalıntı kalmadan dikkatlice yedirdikten sonra bebeğin yeni bezini bağlayın. 

Bu süreçte bebeği düşme gibi kazalara karşı korumayı ihmal etmemeniz gerekir. Ayrıca bebeğin alt değişimi sırasında yanından uzaklaşmak doğru değildir. Alt değişimi sonrasında rahatlayan bebeğin güzelce uyutulması faydalı olacaktır. 

Bebeklerde Gaz Sancısı Sorunu 

Bebekler sağlıklı olmasına rağmen gaz sancısı yüzünden sık sık ağlama nöbetlerine girebilir. Özellikle akşam saatlerinde huzursuzluk yaşayan bebeklerde günde üç dört defa hiç sakinleşmeden ağlama problemi görülebilir. Anne ve babalar bu tür durumlarda sinirlenmeden ve endişelenmeden kolik adı verilen gaz sancısı sorununu ortadan kaldırmalıdır. 

Yenidoğan bebekte günlük bakım sırasında kolik sancısını önlemek için de masaj uygulaması tercih edilebilir. Yenidoğan bebek bakımı püf noktaları uygulayarak bebeğin gazını kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Gaz sancısı yaşayan bebeğin rahatlamasını sağlamak için göbeğine ve sırtına olacak şekilde sıvazlama hareketi yapılabilir. Parmak uçlarıyla küçük dairesel hareketler yapıldığında bebekte gaz sancısı ortadan kaldırılabilir. 

Bebek Banyosu İçin Gerekli Ekipmanlar

Bebeklerin bakımında ve hijyenik olmasında önemli bir yere sahip olan bebek banyosu, kapsamlı bir şekilde yapılmalıdır. Baştan savma bir banyo yapmamak için bebek banyosunda en çok kullanılan şu ekipmanları hazırlamanız tavsiye edilir:

  • İki adet yumuşak bebek banyo havlusu
  • Oda ve su ısısını gösteren dereceler 
  • Cilt temizliği için pH değeri 5.5 olan temizlik ürünleri 
  • Banyo küveti 
  • Banyo oyuncakları
  • Hassas ciltler için banyo süngeri 

Bu tür ekipmanlar kullanarak bebeğinizin banyosunu çok daha keyifli bir hale getirebilir, onu hijyenik olmasını sağlayabilirsiniz. Erkek bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler arasında havluların soğuk olmaması tavsiye edilir. Banyo için en fazla 5 dakika süre verilmesi yeterli olacaktır. Banyo sırasında bebeğin baş ve vücut hareketlerinin desteklenmesi önemlidir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 5 Eylül 2022
Close