Written by 10:43 Kozmetik & Kişisel Bakım

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Genellikle genetik kökenli olan saç dökülmesi, zaman zaman da bazı hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilir. Kadın ve erkeklerde en çok can sıkan problemler arasında saç dökülmesi yer alır. Saç dökülmesini tetikleyen unsurlar arasında sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti gibi geçici hastalıklar da vardır. Dolayısıyla sağlıklı ve stresten uzak bir yaşam sürerek saç dökülmesi problemine karşı etkili çözümler üretilebilir. Kadın ve erkeklerde can sıkıcı hale gelen durmayan saç dökülmesi sorununa karşı uzmanların tavsiye ettiği bazı yöntemler vardır.

Saç Dökülmesi Normal Mi?

Pek çok kişi internet üzerinden yaptığı araştırmalarda genç yaşta saç neden dökülür sorusunun yanıtını aramaktadır. Saç dökülmesi kulağa korkutucu bir şey gibi gelse de esasında saç sağlığı için olması gereken bir durumdur. Çünkü zayıflayan saçlar, yenilenmek ve daha güçlü bir şekilde çıkmak için dökülürler. Bu süreçte saç köklerinden yeni saçlar meydana gelir ve uzar. Ancak saç dökülmesi ve yenilenmesi sürecinde belirli bir orana göre uyumluluk gerekir. Bilimsel verilere göre kişinin dökülen saç teli oranı, toplam saç teli oranının yüzde 10 dilimini geçmemesi gerekir. Eğer kişide toplam saçın yüzde 10’undan daha fazla saç dökülmeye başlamışsa bu durum sağlıksız dökülme yaşandığını gösterir. Bu tür durumlarla karşılaşan kişilerin, kadın erkek fark etmeksizin en kısa sürede uzman dermatolog ile görüşmesi tavsiye edilir.

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç dökülmesinin temel sebebi genetik kaynaklıdır. Yani atalarınızda saç dökülmesi problemi olan kişilerde, yaşamlarının belirli döneminde saç dökülmesi hızlanabilir. Genellikle genetik kökenle alakalı olan saç dökülmesi, zaman zaman çeşitli hastalıklarla da ilişkilendirilmektedir. Saç dökülmesi neden olur sorusunun yanıtı olarak tıp dünyasında ortaya çıkan sebepler şunlardır:

  • Genetik kaynaklı saç dökülmesi 
  • Geçici hastalıklardan kaynaklı saç dökülmesi 
  • Sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti 
  • B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği
  • Kadınlarda doğum, emzirme ve menapoz süreci
  • Stresli yaşam 
  • Tiroit hormonunun dengesizliği 
  • Doğum kontrol hapı kullanımları 
  • Saça zararlı bakım uygulamaları (perma, fön, düzleştirici)

Bu tip durumlarda uzun vadede saç dökülmesi görülebilir. Erkek genetiği saç dökülmesine karşı daha müsaittir. Aşırı saç dökülmesi kanser belirtisi mi şeklinde yapılan araştırmalarda hemen kanser şüphesini öne çıkarmak doğru değildir. Aşırı şekilde gerçekleşen saç dökülmelerinde geçici enfeksiyon hastalıkları da etkili olabilir. Erkeklerde yoğun bir şekilde görülen saç dökülmesi kadınlarda nadir olmakla birlikte gen farklılıklarından kaynaklanır.

Saç Dökülmesi Durdurulabilir Mi?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde can sıkıcı bir hal alan saç dökülmesini önleyebilmek için bazı konularda dikkatli ve bilinçli hareket etmek gerekir. Saç dökülmesi, tıbbi ürünler ve uzman doktor desteği ile durdurulacak kadar azaltılabilir. Her ne kadar bilimsel tedavi yöntemleri kullanılsa da saç dökülmesini tamamen durdurmak mümkün değildir. Çünkü saçın yıprandığında ve ömrünü doldurduğunda kırılıp dökülmesi saç sağlığı açısından faydalı bir durumdur. Bu yüzden saç dökülmesi nasıl önlenir sorusuna yanıt olarak tamamen önleyici değil dökülen saç sayısını azaltıcı uygulamalar tercih edilmelidir. Saçlar yıprandığı zaman dökülmesi gerekir ki yerine yeni saçlar gelsin ve canlı görünüm korunsun. Ancak yaş ilerledikçe yeni saç üretimi azalacağı için kellik gibi problemlerle karşılaşmamak adına saç dökülmesinin azaltılması önemlidir. Hormon denge bozuklukları olan hastalarda saç dökülmesini engellemek için hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Bu bakımdan doğru tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde saç dökülmesi normal seviyeye getirilir. 

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saçlarında aşırı dökülme olan kişiler, bu problemin arkasında neyin yattığını tespit ettirebilmek için öncelikle uzman dermatologlara danışmalıdır. Uzman kontrolünde çeşitli muayenelerden geçen kişinin saç dökülmesine neden olan unsurlar tespit edilebilir. Doğru tanı ve tedavi yöntemleri kullanılarak uzman kontrolünde çeşitli ilaçların kullanılması tavsiye edilir. Saç dökülmesine ne iyi gelir diye merak edenler için uzmanların önerdiği ilaçlar belirli süre boyunca aralıksız kullanılmalıdır. 

Bilimsel olarak geliştirilen bu ilaçlar, saç derisindeki zayıf ve dökülmeye müsait olup da sağlıklı olan saç tellerinin yeniden güçlenmesini sağlar. İnce saç tellerinin kalınlaşmasını ve dayanıklılığını arttırır. Saç dökülmesi problemini kısa sürede kontrol atlına alabilmek için dökülmeye yüz tutmuş saç tellerinin tedavi olup güçlendirilmesi gerekir. Bu bakımdan saç tellerini güçlendirmek için saç mezoterapisi uygulanır. Bu yöntem ile saç derisine vitamin, mineral ve dolaşımı düzenleyici maddeler mikro iğneler ile vurulur. Enjekte işleminden sonra saç derisine masaj yapılarak maddelerin saç köklerine dengeli biçimde yayılması sağlanır. Bu yöntem hem kadınlarda hem de erkeklerde can sıkıcı boyutlara ulaşan saç dökülmesini iyileştirici etkiye sahiptir.

Saç Dökülmesine Karşı Bitkisel Çözüm

Uzmanlar, genetik ve hormon kaynaklı saç dökülmesi olan kişilerde, saç dökülmesini ciddi anlamda yavaşlatacak bazı yöntemler öne sürmektedir. Ancak bu yöntemlerin yüzde 100 başarılı olacağına dair garanti verilmemektedir. Bununla birlikte stres kaynaklı saç dökülmelerinde ise saçların güçlenip dökülmemesini sağlamak biraz daha kolaydır. Stresten saç dökülmesine ne iyi gelir sorusunun yanıtını arayanlar için en çok dikkat edilmesi gereken nokta strese girmemektedir. Stresten uzak bir yaşam sürmek, kısa sürede saçların yeniden eski gücüne ve sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Bu süreçte bitkisel tedaviler uygulamak isteyenler için zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi ürünler etkili çözümler üretmektedir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 25 Ağustos 2022
Close