Son yıllarda teknoloji endüstrisinin hızla gelişmesi ile birlikte çeşitli sektörler hayatımıza giriş yapmıştır. Günlük yaşamı kolaylaştırmak ve çeşitli işlerde pratik çözümler sunmak için giyilebilir teknoloji ürünleri piyasaya sürülmektedir. Teknoloji dünyasının en hızlı gelişen sektörleri arasında giyilebilir teknoloji gösterilmektedir. İlk olarak spor takip cihazlarının kullanımı ile karşımıza çıkan bu teknolojik ekipmanlar, akıllı saatlere ve sanal gerçeklik cihazlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu yazımızda giyebilir teknoloji hakkında bilinmesi gereken detayları bulabilirsiniz.
Giyilebilir Teknoloji Kavramı
Teknolojinin gelişim hızına paralel olarak teknolojik aletlerin günlük yaşama ve insan vücuduna entegre olma imkanı artmıştır. Giyilebilir cihazlar, vücut hareketlerini takip eden akıllı sensörlerle imal edilir. Bu ürünler akıllı telefon ile kablosuz olarak bağlanır ve bunun dışında mobil internet bağlantısı da taşır. Giyilebilir cihazları kullanmak isteyen kişiler sensörler yardımı ile ekipmanın veri akışına bağlanabilir. Genellikle fitness ekipmanlarında görülen giyilebilir teknoloji cihazları, formda kalmak veya kilo vermek isteyenler için kullanışlıdır.
Temel fitness takip cihazlarının dışında daha düzenli bir yaşam sürmek ya da fiziksel ve zihinsel sağlığı takip etmek için giyilebilir teknoloji cihazları kullanılabilir. Giyilebilir cihazlar, teknolojinin günlük yaşama olan etkisini arttırır. Kullanıcılar her an yanlarında taşıdıkları bu ekipmanlar sayesinde farklı ihtiyaçlarını pratik bir şekilde karşılama imkanı elde edebilirler. Bu bakımdan giyilebilir teknoloji sayesinde eğlence, sağlık, iş, iletişim, eğitim, sosyalleşme ve güvenlik gibi alanlarda önemli avantajlar elde edilebilir. Yakın gelecekte giyilebilir teknoloji sektörünün çok daha gelişmiş bir seviyeye ulaşması beklenmektedir.
Giyilebilir Cihazlar Nelerdir?
Her kullanıcının çeşitli alanlardaki taleplerini karşılayan giyilebilir teknoloji cihazları, fitness ekipmanları dışında konsantrasyonu arttıran cihazlardan da oluşur. Vücudun genel ve fiziksel sağlığını incelemek için bu cihazlardaki sensörler kullanılabilir. Kalp atışı ve nabız verisini kontrol eden giyilebilir teknoloji cihazları, spor yaparken veya günlü hayatın her anında sağlıkla ilgili verilerin takip edilmesini kolaylaştırır. Tıbbi olarak da faydaları bulunan bu ekipmanlar, farklı sektörlerde kullanılabilir. Tıpta giyilebilir teknoloji, özellikle tansiyon ve kan basıncı problemleri olan kişilerin her an bu verileri standart biçimde takip edebilmelerini sağlar. WiFi veya Bluetooth gibi bağlantı teknolojilerini kullanan bu cihazlar, genellikle akıllı telefonlar ile eşleştirilir. Cihazların üzerinde topladığı bilgiler geniş bir data olarak akıllı telefon aracılığıyla incelenip takip edilebilir.
Giyilebilir Teknolojinin Gelecekteki Yeri
Giyilebilir teknoloji ekipmanları, koruyucu giysi olarak da kullanılabilir. Tasarlanan cihazların kompakt yapısı sayesinde gelecekte daha fazla kullanıcı kitlesine ulaşması beklenmektedir. Bu bakımdan giyilebilir teknoloji tasarımcılığı nedir diye merak edenler de bu tür teknolojik ekipmanların insan yaşamına nasıl entegre edileceğini araştırıp üreten bir meslek alanıdır. Gelecekte vücut ile etkileşimde bulunan cihaz sayısının artması, bu tür teknolojik cihazların daha fazla alanda kullanımını sağlayabilir. Kan şekeri, böbreğin çalışma performansı ve besinlerden alınan vitamin miktarı gibi veriler de gelecekte giyilebilir teknoloji cihazları sayesinde takip edilebilecektir. Beslenme konusunda hangi gıdadan ne kadar besin alındığını takip edebilmek için bu tür giyilebilir teknoloji ürünlerinin gelişmesi ve maliyetlerini düşmesi gerekir. Bunun sonucunda hayatımızda daha fazla yer kaplaması beklenen giyilebilir teknoloji sayesinde insan yaşamı daha kolay ve pratik bir hal alacaktır.
Giyilebilir Teknoloji Örnekleri
Eğlence, spor, sağlık, eğitim ve daha pek çok sektörde kendine yer bulan giyilebilir teknoloji örnekleri oldukça fazladır. Uzmanlar gelecekte teknolojideki gelişme hızına paralel bir şekilde giyilebilir teknoloji cihazlarının sayısının artmasını beklemektedir. Hayatı kolaylaştıran ve çeşitli alanlarda iş sürecini keyifli hale getiren giyilebilir teknoloji cihazlarının arasında şunlar öne çıkmaktadır:
- Akıllı saatler
- Vücut sensörleri
- GPS ve konum takipçileri
- Sağlık takip cihazları
- Fitness takip cihazları
- Akıllı gözlükler
- Akıllı tekstil ürünleri
- Elektronik mücevher
- Kişisel video kayıt cihazları
Görüldüğü üzere her giyilebilir teknoloji cihazının kullanım alanı farklı olmakla birlikte kullanıcılara sunduğu avantajlar da farklılaşmaktadır. Örneğin konum takipçileri hem çocuklar hem de evcil hayvanların üzerlerinde taşıyabilecekleri boyutlarda GPS ekipmanından oluşur. Bu cihazlar sayesinde kayıp korkusu yaşanmaz ve konum takibi rahatlıkla yapılabilir. Üzerinde acil durum butonu da yer alan konum takipçileri, anne ve babaların çok sık kullandığı ve fayda sağladığı bir cihazdır. Giyilebilir cihazlar nelerdir sorusunun yanıtı olarak yukarıda verdiğimiz ekipmanların gelecekte daha farklı versiyonları piyasaya sürülebilir. Bu sayede teknolojik alanda yapılan gelişmelerle birlikte insan yaşamı daha kolay hale getirilebilir.
Giyilebilir teknoloji Yararları
Giyilebilir teknolojinin sağlık alanında çok fazla kullanım alanı ve faydası vardır. GSP ile mobil takip imkanı sunan bu ekipmanlar başka sensörler ile sağlık alanında da kullanılabilir. Örneğin giyilebilir teknoloji yararları konusunda insan sağlığı önemli olduğunda şu verilere anlık olarak erişmek son derece kolaydır:
- Kan değerleri
- Kalp hızı
- Kan basıncı
- Terleme ve sıcaklık değişimleri
- Kas aktiviteleri
- Vücut yağ kompozisyonu
- Vücut kitle endeksi
Bunlar gibi daha pek çok sağlık verisi giyilebilir teknolojik ekipmanlar sayesinde anlık olarak takip edilebilir. Giyilebilir teknoloji sağlık dışında aktif olarak spor yapan kişiler için de önemli veriler sunar. Sağlık durumu ve spor performansının takip edilmesinde son teknoloji sensörler ile desteklenen giyilebilir teknoloji ekipmanları kullanılmaktadır. Genellikle akıllı saatlerde yer alan sensörler, vücuttaki bu değişimleri ve değerleri anlık olarak kaydedip akıllı telefon üzerinden kontrol edilmesini mümkün kılar.