Saçlarımız şıklığımızı tamamlayan, baş bölgemizi sıcak ve soğuktan koruyan kıl uzantılarıdır. Bedenimizin tamamına yakını tüy adı verilen küçük uzantılara sahiptir ancak hiçbiri baş bölgemizde bulunan saçlar kadar uzamaz.
Saçlar, henüz anne karnında iken belirginleşmeye başlar ve genetik faktörlerden dolayı belirli bölgelerde meydana gelen dökülme ve seyrelmeler dışında ölünceye kadar kafa derimizde bulunmaya devam ederler.
Saçlar,
- Kıvırcık
- Düz
- Dalgalı
yapılar dışında, farklı renklere de sahip olurlar. Bu özellikler genetik yollarla nesilden nesile aktarılırlar.
Nesilden nesile aktarılan önemli bir özellik daha var, saçlarımızın ne zaman ve ne kadar döküleceği.
Eğer saç dökülmesi genetik etkenlere bağlı ise biz ne kadar çaba gösterirsek gösterelim saç dökülmesinin önüne tümüyle geçmemiz mümkün olamayabilir. Ancak, yapılacak doğru bakımlarla saç dökülmesi geciktirilebilir ve en aza indirilebilir.
Saçlarımız Neden Dökülür?
Saçların dökülmesi genel olarak,
- Genetik kodlar
- Sağlık
- Çevre koşulları
ile doğrudan bağlantılıdır. Mesela kadınların saçları erkeklerin saçlarına göre daha güçlü kök yapılarına sahiptir. Kadınların saçları istisnalar hariç, ya hiç dökülmez veya erkeklere göre daha az dökülür. Bu durum genetiktir ve bu durumu değiştirmek için genetik yapıyı etkileyebilecek tedaviler gerektirir.
Saçların dökülmesine neden olan temel etken hormonal sistemde meydana gelen değişimlerdir. Bu değişimi tetikleyen unsurlarsa farklılıklar gösterir. Bazı saç dökülmeleri genetik yapıya bağlı hormon değişimleri ile ilgili iken bazı dökülmeler sağlık sorunları ile yakından ilgilidir. Mesela stres altında çalışan bir insanın saçları, huzurlu ve rahat bir ortamda çalışan insanın saçlarından daha hızlı dökülür. Çünkü stres ve kaygı hormonal yapıyı olumsuz etkilemektedir.
Hormonal yapımızda meydana gelen olumsuz değişimler saç köklerinin zayıflamasına ve saç dökülmelerine neden olurlar. Bir süre sonra gerekli tedaviler uygulanmazsa saç kökü tümüyle işlevini yitirerek tekrar saç çıkması imkansız hale gelebilir. Bu durumda tek çözüm saç ektirmektir. Ancak saç kökleri ölmeden önce uygulanacak tedavi ve bakımlar saç köklerini güçlendirerek tekrar saç çıkmasına yardımcı olur.
Saç Dökülmesi Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?
Saç dökülmelerinin tek bir nedeni yoktur. Saç dökülmeleri, her metabolizmada farklı sebeplerle ortaya çıkarlar. Erkeklerde meydana gelen saç dökülmeleri kadınlara göre daha fazladır ve erken yaşlarda kellik görülebilir.
Yaşın ilerlemesi, metabolizmanın yavaşlaması ve genetik faktörlerin devreye girmesi ile dökülmeler hızlı ve kalıcı hale gelir.
Saç dökülmelerinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir,
- Genetik unsurlar
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Deri hastalıkları
- Hormonlarda meydana gelen bozulmalar
- Vitamin ve mineral eksiklikleri
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
- İç hastalıklar
- Kemoterapi
- Doğum süreci
- Stres, kaygı ve depresyon
- Ağır travmalar
- Kozmetik ürünlerin sebep olduğu dökülmeler
- Bilinçsiz yapılan diyetler
- Diş çürükleri
- Yetersiz ve yanlış beslenme
- Sigara ve alkol kullanımı
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile vücudumuza giren çok sayıda doğal olmayan madde vücudumuzun dengesini bozmaya başlar. Bu bozulma hormonal sistemimizi de olumsuz etkileyerek saç dökülmelerine neden olur.
Günümüzde tüketilen gıdaların önemli bir kısmı GDO’lu ve çok sayıda kimyasal işleme tabi tutularak üretilmektedir. Üretim aşamasında ilaçlanan bitkiler, kimyasalların tümünü dışarı atamaz ve zamanla bünyemizde birikirler. Ayrıca besinlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan koruyucu maddeler de besinlerle birlikte metabolizmamıza alınırlar.
Tüm bu maddeler zaman içerisinde metabolizmadan atılamayacak hale gelerek bedenimizin doğal işleyişini bozmaya başlarlar. Bu bozulmalardan maalesef saç köklerimizde olumsuz etkilenirler. Saç dökülmeleri, saç köklerinin zayıflaması ile hız kazanır.
Hormonal Sistemde Bozulmalar ve Saç Dökülmeleri
Saç dökülmelerinin en büyük nedenlerinden biri hormonal sistemin bozulmasıdır. Özellikle troit bezinin az veya hızlı çalışmasına bağlı hormonal bozukluklar, hızlı saç dökülmelerine neden olur.
Bu dökülme tiroit hormonu tedavisi ile birlikte bir süre sonra durmaktadır.
Vitamin ve Mineral Eksikliğinin Neden Olduğu Saç Dökülmeleri
- Yeterli besinlerin alınamaması,
- Uzun süren hastalıklar,
- Yanlış ilaç kullanımları
- Madde bağımlılıkları
vitamin ve mineral eksikliklerine neden olur. Bedenimizde bulunan her bir hücrenin ihtiyaç duyduğu hayati öneme sahip bu bileşenlerin eksikliği saç kökleri için de olumsuz etkilere sebep olur.
Saç oluşumu için gerekli olan mineral ve vitaminler, hayati öneme sahip organlara yönlendirileceği için saçlar eski canlılığını kaybederek dökülmeye başlar.
Hangi vitamin ve mineral eksikliği saç dökülmelerine neden olur?
- Çinko
- Demir
- B12
- Folik asit
- D vitamini
- Biotin
- Kalsiyum
Kullanılan İlaçların Yan Etkileri ve Saç Dökülmesi
Kullanılan bazı ilaçlarda saç dökülmelerine sebep olur. Uzun test süreçlerinden geçerek kullanıma sunulan ilaçlar, saç dökülmesine neden oluyorsa, prospektüslerinde bu durumu, yan etkiler, başlığı altında ifade ederler.
İlaçların neden olduğu saç dökülmeleri çoğu zaman geçicidir ve ilaç kullanımı sonra erdiğinde dökülen saçların yerine yenileri çıkar. Ancak ağır ilaçlar saç köklerine zarar vermişse bu durumda saç köklerini güçlendirmek için tedavi gerekebilir.
Stres, Kaygı ve Depresyonun Neden Olduğu Saç Dökülmeleri
Günümüzde en çok görülen saç dökülme nedenlerinden biridir.
- Beklentilerin artması
- Eğitim ve iş hayatında yoğun baskı
- Rekabet ortamı
- Gelecek kaygısı
tüm hormonal sistemimizi etkileyerek bozar. Bu nedenlerle ortaya çıkan saç dökülmeleri için erken başlanacak tedavilerden hızlı sonuç alınabilmektedir. Ancak soruna sebep olan asıl faktörler ortadan kaldırılmadığı sürece uzun bir tedavi süreci veya saç bakımı ürünlerinin kullanımı gerekebilir.