Written by 15:28 Elektronik

Projeksiyon Çeşitleri Nelerdir?

Projeksiyon, ekrana yansıyan görüntüyü güçlü ışık ve mercekler yardımı ile istenilen yüzeye yansıtabilen aletlerdir. Görüntüyü işleme, yansıtma özellikleri ve güçlerine göre farklı projeksiyon çeşitleri vardır.

Görüntü Kaynağına Göre Projeksiyon Çeşitleri

  • DLP projeksiyonlar
  • LCD projeksiyonlar
  • LED projeksiyonlar

Olarak sınıflandırılırlar. Bu projeksiyonlar içerisinde görüntü kalitesi en yüksek olanlar DLP ve LED projeksiyonlardır. Aralarındaki en büyük farklılık lamba ömürleridir. 

Eski projeksiyon aletlerinde görüntünün perdeye kaliteli bir şekilde yansıtılabilmesi için kullanılan güçlü ışık kaynakları yüksek ısıya neden olduğu için cihazları soğutabilmek için fan kullanılıyordu. 

DLP ve LED gibi yeni nesil projeksiyon cihazları fan kullanımına ihtiyaç duymayacak derecelerde ısı yayarlar. Daha düşük ısı ile yüksek görüntü kalitesi sunarlar. Isınma sorunları olmadığı için daha uzun süre çalışabilirler.

DLP projeksiyonlarının çalışma prensipleri ve donanımları diğer projeksiyon cihazlarına göre farklılıklar gösterir. DLP projeksiyonlarında netliği belirleyen temel unsur aynalardır. Bu cihazlarda çok sayıda küçük ayna bulunur.

Işık Kaynaklarına Göre Projeksiyon Çeşitleri

Projeksiyon cihazları ışık kaynaklarına göre de sınıflandırılırlar.

  • Lambalı projeksiyon cihazları
  • Lazer ışık kaynaklı projeksiyon cihazları

Lambalı projeksiyon cihazları yeni nesil projeksiyon cihazlarına göre bakım masrafları, kullanım süreleri ve yüksek ısıları nedeniyle daha dezavantajlıdır.

Lazer ışık kaynağına sahip projeksiyon cihazları daha hızlı, yüksek netlikte ve bakım gereksimi daha az olan cihazlardır.

Projeksiyon Cihazı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar?

Projeksiyon cihazları sinema keyfini evinize getiren veya çalışma ofisi ortamındaki sunum verimliliğini artıran ürünlerdir. Yüksek fiyatları ve türüne göre bakım masrafları bu cihazları alırken dikkatli olmanızı gerektirir. 

İhtiyacınız olmayan, hiçbir zaman kullanmayacağınız özelliklere sahip bir projeksiyon cihazı için daha fazla ödeme yapmanıza gerek yoktur. Projeksiyon cihazı almadan önce kullanım alanını, ölçülerini ve kullanım amacını doğru belirlemeniz gerekir. Çünkü sinema izlenecek bir projeksiyon cihazı ile ofis ortamında sadece grafiklerin gösterileceği cihaz aynı özelliklere ve fiyatlara sahip değildir.

Projeksiyonda Çözünürlük

Görüntü kalitesi çözünürlükle ilgilidir. Keskin ve net görüntüler istiyorsanız çözünürlüğü yüksek projeksiyon cihazlarına bakmanız gerekir. 

Ofis içerisinde kullanılacak projeksiyonlar için çözünürlük çok önemli olmayabilir ancak sinema izlemek veya yüksek çözünürlüklerde sunumlar yapmak istiyorsanız çözünürlük değerlerinin yüksek olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Kontrast Değerleri

Kontrast değeri ekrandaki parlaklığın en yüksek ve en düşük değerleri arasındaki farkı ölçmek için kullanılır. Renk tonlarının en koyu ve düşük tonları arasındaki farklılıklar bu terimle ölçülür. 

Alacağınız projeksiyon cihazının sunduğu görüntünün canlı olmasını istiyorsanız yüksek kontrast değerlerine sahip olması gerekir. Düşük değerler sönük, mat ve cansız görüntü elde edilmesine neden olur.

Lamba Tipleri ve Kullanım Ömürleri

Projeksiyon cihazlarının kullanım ömürlerini belirleyen lamba tipleri ve bu lambaların kullanım saatleridir. Projeksiyon cihazı alırken lamba veya ışık kaynağının kullanım saatine dikkat edin. 

Uzun kullanım süreleri sunan ışık kaynakları parça değişim maliyetlerinin düşürülmesi açısından daha önemlidir.

Soğutma Özellikleri

Eğer alacağınız projeksiyon cihazı yüksek ısı yayıyorsa soğutma sisteminin güçlü olması önemlidir. Cihazı uzun süre kullanabilmek, iç ısının düşük tutulabilmesi ile mümkündür.

Bağlantı Birimleri

Bir projeksiyon cihazını kaç aletle kullanabilirsiniz? Elinizdeki tüm görüntü kaynaklarını projeksiyon cihazına bağlamak istiyorsanız bağlantı birimlerinin de çeşitli olmasına özen gösterin. Özellikle günümüzde kablo sorununu ortadan kaldıran wifi ve bluetooth gibi bağlantı türlerinin projeksiyon cihazları tarafından desteklenmesi, cep telefonlarından da  görüntü almanızı sağlayacaktır.

Önerebileceğimiz Projeksiyon Cihazları

OPTOMA S336 4000AL 800×600 SVGA DLP HDMI PROJEKSİYON

BENQ MW560 4000AL 1280×800 VGA HDMI DLP 3D PROJEKSİYON

EPSON EB-W06 3700AL 1280×800 WXGA PROJEKSİYON

OPTOMA EH334 3600AL 1920×1080 VGA 2XHDMI DLP

BENQ MH560 FHD 3800AL 1920×1080 PROJEKSİYON

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 27 Nisan 2022
Close