Written by 15:34 Outdoor & Kamp

Kışın Yapılacak Kamplarda Nasıl Giyinilmelidir?

Hayatlarında daha önce tecrübesi olsun veya olmasın pek çok kişi kış kampı yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında araştırmalara devam ediyor. Genellikle internet üzerinden yapılan bu araştırmalarda kış kamplarının daha verimli ve sağlıklı geçmesi sağlanabilir. Doğa ile baş başa kalacak kişilerde kamp sürecinde kullanılacak ekipman ve giysiler çok önemlidir. Bu yazımızda kış mevsiminde kamp yaparken nasıl giyinilmesi gerektiğine dair detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Kışın Kamplarda Nasıl Giyinilir?

İnternet üzerinden kış kampı nasıl yapılır diye merak edenler genellikle zorlu mevsim koşullarında hangi giysilerin seçilmesi gerektiğini merak etmektedir. Kamp ve doğa tutkunlarının yakından bildiği üzere eksi derecelerde kamp yaparken sıcak kalmak istiyorsanız, doğru kıyafetlere sahip olmanız son derece önemlidir. Bu noktada bazı kıyafetleri tercih etmeye özen gösterirken bazılarından da mutlak suretle uzak durmanız gerekir. Kış mevsiminde kampta soğukla başa çıkmanın en kolay yolu, katmanlı giyinmeden geçer. 

Soğuk Havalarda Katmanlı Giyinmek

Soğuk havalarda vücudun ürettiği ısıyı korumak sıcak kalmak için yeterli bir sebeptir. Bu yüzden vücut ısısını kaybetmemek adına 3 katmanlı giyim tarzı önerilir. Katmanlar şu şekilde sıralanır:

1. katman: İç katman nemi vücuttan uzak tutup sıcak kalmayı destekler, burada sentetik veya yün içlikler giyilmelidir. 

2. katman: Orta katman ise ısıyı muhafaza eden ve tutan bir katmandır. Polar materyalden üretilen kıyafetler bu aşamada giyilebilir. 

3. katman: Sert hava koşullarına karşı koruma sağlayan en dış katmandır. Burada rüzgar kesen kumaşlar, Gore-tex gibi su geçirmez teknolojili kumaşlara sahip giyişiler tercih edilmelidir.

Eldiven, Şapka ve Boyunluk Önemi 

Soğuk havalarda doğa ile baş başa kalmak isteyenler kış kamp malzemeleri listesi konusunda mutlaka daha bilinçli tercihler yapmalıdır. Örneğin eldiven, bere ve boyunluk kış kampında mutlaka bulunması gereken giysiler arasındadır. Bilimsel olarak ispatlandığı için eller, parmaklar, baş, yüz ve kulaklar, boyun ve çene vücudun en çok ısı kaybı yaşadığı bölümleridir. Bu yüzden kışın yapacağınız kamplarda sıcak kalmak istiyorsanız, giyeceğiniz kıyafetlerin bu bölgelerde mutlaka ısı tutucu özelliğe sahip olması gerekir. Aksi halde kamp malzemeleri ne kadar fazla ve kaliteli olursa olsun üşütme riskiniz vardır. Ayrıca eller her yere temas ettiği için eldivenlerin mutlaka su geçirmez olmasına ve nem tutmamasına özen gösterilmelidir. 

Termal İçlik ve Çoraplar

Kış kamplarında vücut ısısını korumak için pamuklu kıyafetler yerine termal özellikli kıyafetler tercih edilmelidir. Kış kampı yaparken pamuklu kıyafetler giymek suyu çabuk tuttuğu için nemlenip üşümenize sebep olabilir. Bunun yerine günlük çorap ve kıyafetlerden ziyade termal özellikli çorap ve içlikler giyilmelidir. Termal içlikler aynı zamanda vücudun nefes alarak terlememesine ve kıyafetlerin ıslanmamasına yardımcı olur. 

Su Geçirmez Botlar 

Açık hava aktivitelerinde ayakkabıların su geçirmez olması son derece önemlidir. Hava sıcaklıklarının eksi derecelere kadar düştüğü yerlerde ısınma önemli olduğu için su geçirmez botlar da üzerine düşen görevi yerine getirir. Kış kamplarında su geçirmez ve nefes alabilir bir ayakkabı tercih etmek yaşam kalitesini üst seviyeye çıkarır. Üstelik çadır altlığı gibi ekipmanlar ile kamp çadırı destekleneceği için kış mevsimine uygun hale getirilebilir.

Vücudu Sıcak Tutan Ekipmanlar

Kış kampı yapmaya hazırlanan pek çok kişi vücudu sıcak tutan giysiler arasından ne tür kıyafetler seçebileceğini araştırmaktadır. Soğuk havalarda kamp yapanların yakından bildiği yapışkanlı vücut bantları, cep sobaları ve sıcak su torbaları gibi ürünler zorlu koşullarda hayat kurtarıcı olabilir. Bunun yanı sıra her kampçıda mutlaka eldiven, bot, uyku tulumu bulunmalıdır.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 22 Nisan 2022
Close