Written by 15:45 Elektronik

Giyilebilir Teknoloji Nedir? Tarihçesi

Giyilebilir teknoloji ürünlerinin tarihçesi, teknolojiye büyük ilgi duyan hemen hemen herkesin merak ettiği bir konudur. Günlük hayatta zaman zaman bir aksesuar, zaman zaman da bir kıyafetin parçası olarak kullanılan giyilebilir teknoloji, artık hayatımızda geniş bir yer kaplıyor. Giderek artan popülerliğe sahip bu cihazlar sayesinde internete bağlanarak başka cihazlar arasında veri aktarımı yapılabilir. İşte bu özellik, giyilebilir teknoloji cihazlarının kullanıcılara, hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla sundukları en büyük avantajıdır. 

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir teknoloji tanımı yapıldığında, aksesuar veya bir kıyafetin parçası olarak kişinin kendi üzerine giyebildiği teknolojik cihazlar akla gelir. Giyilebilir teknoloji ürünleri farklı alanlarda geniş bir kullanım alanına sahiptir. Giyilebilir teknoloji sayesinde kullanıcılar, günlük hayatta yaşamlarını kolaylaştıracakları verileri internete bağlanarak ağ üzerinden diğer online cihazlar ile bir araya getirebilir. Nesnelerin interneti dünyasında giyilebilir teknoloji ürünleri kalıcı bir yer edinmiştir.

Giyilebilir Teknoloji Tarihçesi 

Giyilebilir teknoloji zaman skalası ile teknolojiye meraklı kişilerin en çok araştırdığı konulardandır. Yeni bir buluş gibi düşünse de giyilebilir teknolojinin kökenleri 3. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Ancak günümüzdeki gibi bir anlama ulaşması için giyilebilir teknolojinin 19. yüzyılda saatlerin bileğe takılmasıyla başladığı belirtilir. İlk kez 16. yüzyılda Nuremberg Yumurtası ile taşınabilir hale gelen saatler, giyilebilir teknolojinin ilk öğeleri ve ürünleri başında gelir. Ardından 1970’li yıllarda Pulsar tarafından hayatımıza giren hesap makinesi ve veri tutabilen ilk akıllı saatler, bu teknolojinin ataları olarak gösterilir.

Giyilebilir Teknoloji Cihazları Nelerdir?

Giyilebilir teknoloji ürünleri, günlük hayatın her alanında insanların ihtiyaç duydukları verilere onların hayat kalitesini olumsuz etkilemeden verebilecekleri cihazlardan oluşur. Giyilebilir teknolojinin hızla popülerlik kazanmasının arkasından, dünyaca ünlü teknoloji şirketleri tarafından üretilip piyasaya sürülen bazı giyilebilir teknoloji cihazları şunlardır:

Görüldüğü üzere günümüzde insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere imal edilen çok sayıda farklı kategoride giyilebilir teknoloji cihazları mevcuttur. Giyilebilir teknolojinin hızla gelişimi ile birlikte insanların bu teknolojik ürünleri kullanım oranı da artmaktadır. 

Giyilebilir Teknolojide Büyük Şirketler 

Giyilebilir teknoloji firmaları arasında teknoloji dünyasının dev kuruluşları yer alır. Geçmişte Fitbit, Withings ve Jawbone gibi firmalar spor amaçlı üretilen akıllı bileklikleri ile bu sektörde adından sık sık söz ettirmektedir. Fakat genel kullanım için akıllı saat sektöründe öne çıkan firmalar şunlardır:

Akıllı gözlük teknolojisinde ise Google teknoloji şirketinin sektörü domine ettiği bilinmektedir. Akıllı takı gibi cihazlarda ise dünyaca ünlü şirketler arasında Ear-o-Smart, Mira ve Altruis firmaları ön plana çıkmaktadır. Mobil ağ teknolojisinde yaşanan gelişmeler ve kullanım alanlarının giderek artması, sektördeki dev teknoloji şirketlerinin arasında yaşanan rekabeti de hızla tırmandırmaktadır. 

Giyilebilir Teknoloji Sektöründe Yaşanan Büyüme 

Giyilebilir teknoloji sektörü denilince akla dev teknoloji şirketlerinin kendi arasında yaşadığı rekabet ortamı gelir. Giyilebilir teknoloji, günümüzde pazarlama alanında da en çok karşımıza çıkan konulardan biri olduğu için son derece popülerdir. İnsanların kişisel ihtiyaçlarına çözüm bulması için geliştirilen bu teknoloji sayesinde ihtiyaç duyulan verilere anında ulaşılabilmektedir. Sosyal medyanın çok hızlı şekilde büyümesi, herkesin bu tür platformlarda yer almak istemesi ve çılgınca bu sanal ortamlarda vakit geçirmeleri giyilebilir teknolojinin büyümesinin arkasındaki itici güç olmuştur. 

Giyilebilir Teknoloji Güvenlik Riskleri

Giyilebilir teknoloji cihazlarında güvenlik açıkları sebebiyle bazı riskler bulunmaktadır. Bu cihazlar her ne kadar günümüzde hayatı kolaylaştıran özelliklere sahip olsalar da aynı zamanda bazı kişisel verileri kaydettikleri için güvenlik risklerine sahiptir. Teknolojik ürünler temelde hayatımıza giderek entegre olurken, giyilebilir teknoloji cihazları büyük bir popülerlik kazanmıştır. Tüketici davranışlarını verilere dönüştürerek günlük hayatı kolaylaştıran giyilebilir teknoloji cihazlarında bazı güvenlik açıkları üzerinde mutlaka durulması gerekir. 

Giyilebilir teknoloji ürünleri, veri güvenliğini ve gizlilik risklerini beraberinde getirmektedir. Bu tarz ürünlerin siber saldırılar karşısında ne kadar güvenilir olduğu günümüzde de en büyük tartışma konularından biridir. Örneğin en popüler giyilebilir teknoloji cihazı olan akıllı saatlerin kullanımıyla ilgili bir iddiaya göre sağlıkla ve kişisel bilgiler, dijital pazarlama ve sigorta şirketlerine satılıyor. Akıllı saatlerin lokasyon verilerini depolama ve paylaşma riski de bulunuyor. Özellikle iş dünyasında kayıtlı dosya, görüntü gibi verilerin üçüncü şahıslar ile paylaşılmasına benzer şekilde verilerin kötüye kullanılması gibi durumlar en büyük riskler olarak görülüyor.

Son olarak giyilebilir teknoloji cihazlarında kötü amaçlı yazılımlar bulunabilir. Bu yazılımlar, kişisel bilgileri çalarak dijital pazarlama alanında satılmasına sebep olabilir. Bilgi ve ağ güvenlik açıklarını keşfeden giyilebilir cihazları ele geçiren kötü amaçlı yazılımlar, aynı zamanda siber saldırı riskini barındırıyor. Bu yüzden uzmanlar giyilebilir cihazlarda mutlaka güvenlik kalkanı oluşturulması ve cihazların düzenli şekilde güvenlik kontrollerinde geçmesi gerektiğini söylemektedir. Risk unsurlarının tespit edilmesi dışında kötü amaçlı yazılımların bertaraf edilmesi için gerekli koruma kalkanının mutlaka devrede olması gerekiyor. 

Son 1 Yılda Giyilebilir Teknolojideki Gelişmeler Giyilebilir teknolojide son 1 yıl, çok hızlı bir büyüme kaydedilmesine yol açmıştır. Özellikle Samsung Gear ile adım attığı akıllı saat pazarında kısa bir zaman içerisinde Gear 2 ve Gear Fit’i tanıtmıştır. Google Glass çevrimiçi gözlükleri tıptan, spora kadar her sektörde geniş bir kullanım alanına ulaşmıştır. Giyilebilir teknoloji dünyanın dev teknoloji firmaları arasındaki rekabeti de arttırmıştır.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 18 Nisan 2022
Close