Written by 11:23 Outdoor & Kamp

En İyi Kamp Çakıları Hangileri?

Kamp yapmaya gittiğinizde yanınıza tüm malzemeleri aldığınıza emin misiniz? Küçük bir ayrıntı gibi durabilir ancak kamp sırasında çakı ve bıçaklar ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için oldukça önemlidir.

Yemek sırasında yiyeceklerin, ekmeğin, sebze ve meyvelerin kesilmesi; avladığımız bir balığın veya bir av hayvanının temizlenmesi için de çakı veya bıçağa ihtiyacımız vardır.

Ancak kamp sırasında yanımızda bulunması gereken çakı veya bıçakların günlük kullanımda mutfağımızda bulunan bıçak ve çakıların çeliklerinden daha kaliteli olması gerekir. Çünkü kamp sırasında çakılar sadece kesmek için kullanılmaz kazmak, onarmak, kırmak ve daha pek çok iş içinde kullanılır.

Çakılar, kamp sırasında suyla da temas ettikleri için paslanmaz çelikten imal edilmeleri gerekir.

Kampta Kullanacağımız Çakıların Özellikleri

Kamp yaptığımız yerin konumuna göre hava sıcaklıklarındaki ani değişiklikler, gece gündüz arasında sıcaklık farklılıkları, kuru veya aşırı nem kullandığımız tüm malzemeleri kısa sürede çürütebilir. Metal olan malzemeler ise paslanarak veya oksitlenerek kullanılamaz hale gelir. Bu nedenle kamp malzemeleri çoğu zaman en iyi kalite malzemeler kullanılarak üretilirler.

Kamp çakıları da kaliteli malzemelerden üretilmesi gereken araçlar arasındadır.

Kamp çakılarının imalatında kullanılan çeliğin 12c27, 5Cr15, 4116, 440C, M390 türünde olması gerekir. Bu çelikler üstün kaliteye ve dayanıklılığa sahiptirler. Kullanım süreli ve dayanıklılıkları yüksektir.

Uygun Ağız Kalınlığı ve Açısı

En iyi kamp çakıları uygun kalınlık ve ağız açılarına sahip çakılardır. Üst kısmı kalın ve kesici başlığın ince olması her durumda iş görmeleri için gereklidir. 

Ağız açılarının çakıyı kullanırken uygun şekilde bastırmamıza olanak sağlaması gerekir. 

Kamp çakılarının, gerektiğinde kazıcı ve delici olarak ta kullanılabildiği için yeterli çelik kalitesine sahip, kolay kırılmayan ve uzun süre keskinliklerini yitirmeden kullanılabilir özelliklere sahip olmaları gerekir.

Çok Amaçlı Kamp Çakıları

Çok amaçlı kamp çakıları kamp sırasında ihtiyacımız olan pek çok işte kullanılabilen çakılardır. Delme, kesme, törpüleme, açma, vidalama ve özelliğine göre daha pek çok alanda kullanılabilirler. 

Bu çakılar, kamp sırasında kestiğimiz ağaç veya dallardan basit alet ve araç yapmamız gerektiğinde ihtiyacımız olan aletleri bize sunarlar, tabiki minyatür boyutlarda.

Belki daha uzun sürede istediklerimizi yapabiliriz ancak bizi çantamızda testere, tornavida takımı, çekiç, keser, konserve açacağı gibi aletleri taşımaktan kurtarırlar.

Ömür Boyu Kullanım Vaat Eden Kamp Çakıları

Bazı kamp çakılarının üreticileri ömür boyu kullanım imkânı vaat ederler. Bunu da çakılarında kullandıkları yüksek kaliteli çeliğe dayanarak söylerler. 

Kamp malzemelerimizin hepsi ömür boyu kullanılabilir mi bilinmez ancak çakılarda kullanılan çekiliğin kalitesi arttıkça kullanım süreleri de uzamaktadır.

Paslanmayan ve sert darbelere karşı dayanıklı kamp çakıları yıllarca kamplarımızda güvenle kullanabileceğimiz çakılardır.

Uzun ömürlü kamp çakıları doğal olarak maliyeti de yüksek çakılardır. Ancak bir ürünü sürekli alarak daha fazla para vermektense kaliteli bir ürün alıp uzun süre kullanmak daha mantıklıdır.

Saplarında Kullanılan Malzemenin Kalitesi

Kamp sırasında sıkça yaşanan sorunlardan biri de çakıların düşmeleri sonrası saplarının aldıkları darbe sonrası kırılmalarıdır. Çakılar küçük boyutlarından dolayı saplarından yüksek basınç uygulanarak kullanılan aletlerdir. Sapı kırılan bir çakı ise işlevini büyük oranda yitirmiş demektir.

Yüksek güç gerektirmeyen işlerde kullanılabilirler ancak asıl ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda bizi bir hayli uğraştırırlar.

Bu durumları yaşamamak için kaliteli ve kolay kırılmayan saplara sahip kamp çakıları almak gerekir. Sert plastik veya camdan imal edilen saplar kolay kırılabildiği için tercih edilmemelidir. Bunun yerine darbe aldığında darbeyi belli oranda absorbe edebilecek, ahşap, yumuşak plastik veya kauçuk kaplamalı saplar kullanılabilir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 22 Nisan 2022
Close