Written by 10:00 Anne & Bebek

Çocuk Oyuncaklarının Gelişimlerine Faydaları Nelerdir?

Çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminde oyuncakların önemi büyüktür. Anne ve babalar son dönemde çocuklarına genellikle telefon ve tablet vererek onların keyifli vakit geçirdiklerini düşünürler. Ancak bu tür teknolojik aletler çocukların gelişimini olumsuz etkilemektedir. Çünkü standart oyuncakların çocuğun gelişimine etkisi son derece faydalı olduğu için uzmanlar çocukların bu tür oyuncaklarla vakit geçirmesi gerektiğini söylemektedir.

Oyuncakların Çocuk Gelişimine Faydaları 

Çocukların yaşına ve gelişim seviyelerine göre özel olarak üretilen oyuncaklar onların zeka ve hayal gücünü destekleyici özelliklere sahiptir. Tablet başında saatlerce hareketsiz kalıp tıpkı hipnoz gibi ekrana bakmaktan ziyade bu oyuncaklar aktif bir oyunculuk gerektirmektedir. Böylelikle çocukların hayal gücü ve problem çözme yetenekleri gelişir. Anne ve babalar her zaman çocuklarının iyiliğini düşündükleri için oyuncak seçiminde de özel çözümleri tercih etmelidir. Bu yüzden eğitici oyuncak çeşitleri nelerdir diye merak eden ebeveynler için oyuncakların çocuk gelişimine nasıl etkisi olduğunu belirtmek gerekir. 

Konuşma ve Dil Yetenekleri Gelişir

Bebeğin sosyal becerilerinin gelişmiş olması, onu hayatı boyunca her işinde önemli yerlere gelmesini sağlayacak bir özelliktir. Çocuklar oyun oynarken bir yandan sosyal becerilerini geliştirmeyi öğrenirse, iş ve eğitim yaşamında başarıya daha kolay ulaşırlar. Çocuklar oyuncaklarıyla konuşurlar ve onlarla iletişime geçerek adeta yepyeni bir dünya oluştururlar. İşte bu süreçte dil ve konuşma becerilerinin gelişmesi de çok rahat bir şekilde süreç haline gelebilir. Tablet veya cep telefonu ekranına saatlerce pasif bir şekilde bakmak yerine çocuğun oyuncağı ile keyifli vakit geçirmesi çok daha önemlidir.

İnce ve Kalın Motor Becerileri Gelişir

Uzmanlar, gelişim alanlarına göre oyuncaklar tavsiye ederek çocukların ince ve kalın motor becerilerinin de zamanında geliştirilmesi gerektiğini söylemektedir. İnce motor becerileri olarak adlandırılan parmak, el hakimiyeti gibi küçük kas gruplarında faydalı olan oyuncaklar vardır. Küçük nesneleri kavrama becerisini geliştiren bu özellik bebeklik çağında kazanılan yetenekler arasında olduğu için oyuncaklar sayesinde desteklenebilir. Benzer şekilde kalın motor olarak bilinen kol ve bacak kaslarının gelişiminde de çocukların koşup eğlenecek oyunlar oynaması önemlidir. Örneğin top oynama, bisiklet sürme gibi aktiviteler vücutta daha büyük kas gruplarını geliştiren faaliyetlerdir. Çocuklarda hem ince hem de kalın motor becerilerini destekleyen oyuncak ve oyun çeşitlerinin yaş ve gelişime göre seçilmesine özen gösterilmelidir.

Zihinsel Gelişimini Destekler 

Anne ve babalar çocuklarının zihinsel gelişim konusunda da eksiksiz biçimde ilerlemelerini ister. Bu bakımdan bebek ve çocuklarda bilişsel yeteneklerin gelişmesi için özel olarak üretilen bazı oyuncaklar vardır. Ebeveynler, okul öncesi eğitici oyuncak çeşitleri arasından kendi çocuklarının yaş grubuna göre oyuncak seçerek zihinsel gelişimi destekleyebilirler. Çocuğun zihin ve mantıksal becerilerini destekleyen oyuncaklarla oynaması çok önemlidir. Bu tür oyuncaklar hem anne ve babalarla keyifli vakit geçirirken hem de eğitici ve öğretici yönüyle faydalıdır. Yap boz oyuncaklar, soru cevap kartları ve bul tak oyuncak faydaları bakımından zihinsel gelişimi destekleyen en önemli oyuncak türleri arasında gösterilir.

Hayal Gücünü Geliştirir 

Bir çocuğa yerde sürmesi için alınan oyuncak arabayı havalarda uçurması, onun hayal gücünün yüksek olduğunu gösterir. Farklı nesnelerle farklı gerçeklikleri yaşamayı seven çocukların hayal kurmaları her zaman desteklenmelidir. Oyuncakları ile oynarken kendi hayal dünyalarından yansımalar sunan çocuklarda bu yönde gelişim sağlayacak oyuncaklar vardır. Çocuğun gelişim dönemine göre en ideal oyuncaklar seçildiğinde hayal gücü gelişimi daha da hız kazanır. Anne ve babalar çocuk oyuncaklarının gelişimi destekleyen özellikte olmasına özen göstermelidir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 20 Eylül 2022
Close