Written by 09:26 Elektronik

Cep Telefonu Bataryası Ne Zaman Değiştirilmeli?

Telefonların yegane enerji kaynağı bataryalar belirli bir süre sonra ömrünü tüketmektedir. Yanlış şarj etme, aşırı kullanım ve diğer etkenlere bağlı olarak cep telefonu batarya ömrü kısalabilir. Genel olarak bu sürenin 2 yıl olduğu ifade edilse de batarya değiştirilmesine yönelik net bir zaman belirlenmesi güçtür. Cep telefonlarının bataryasını değiştirmek isteyenlere telefon zaten belirli sinyalleri verecektir. Özellikle şişme sorunu, çabuk ısınma ya da aniden pilin bitmesi gibi unsurlar temel göstergeler arasında yer almaktadır. 

Cep telefonunun kullanım şekline göre bataryanın değişmesi gereken süreler farklılık gösterecektir. Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinin akıllı cep telefonlarında kullandığı bataryaların her geçen yıl biraz daha iyiye gitmesi ise bu ömrün uzamasına ve gelişen teknoloji ile batarya ömrünün takip edilmesini sağlamıştır.  

Batarya Ömrünün Bittiğini Nasıl Anlarız? 

Telefon bataryasının değişmesi gerektiği tarihin geldiğini anlamak için telefonunuzda ortaya çıkacak bazı belirtileri takip etmeniz gerekecektir. Bu belirtilere göre değişme zamanı hakkında kesin bir bilgi sahibi olmak mümkündür. Android ve İOS başta olmak üzere işletim sistemine göre de batarya ömrünün bitip bitmediğini anlamak için farklı yöntemler kullanılabilir. 

Batarya ömrü hakkında bilgi sahibi olmak isteyen Android kullanıcıları AccuBattery gibi uygulamalar ile batarya ömrünün kontrol edilmesi mümkündür. İOS cihazlarda ise pil sağlığını öğrenmek için Ayarlar bölümünden işlem yapılabilir. Telefon batarya ömrü ölçme konusunda bazı belirtiler de takip edilebilir. Eğer şu tür belirtiler bulunuyorsa bataryanın değişmesi gerekebilir:

  • Şarj edilmesine rağmen telefonun kapanması.
  • Aniden şarj göstergesinde hızlı değişimler görülmesi.
  • Telefonun kasasında belirginleşen şişme problemleri.
  • Şarjın normalden hızlı dolması ve bitmesi.
  • Şarj kablosu takılı olmasına rağmen şarj olmaması vb.  

Pil Ömrü Telefonu Yavaşlatır Mı?

Telefonlarında kasma veya yavaşlama sorunu yaşayan kişiler için ilk olarak bataryadan şüphelenmek gerekmektedir. Doğrudan telefon performansını etkilememesine rağmen bazı işlemlerin sekteye uğraması ve telefonun düzgün çalışmamasına neden olabilir. Örneğin yavaş şarj olma sorunu veya performans isteyen uygulamalara girildiğinde şarjın hemen bitmesi gibi sorunlar kullanıcı beklentilerini karşılamayacaktır. 

Batarya ömrü ölçme yöntemleri ile bataryanın sağlığı konusunda bilgi sahibi olmak ve gerekli sürelerde orijinal, uyumlu bataryalar kullanmak son derece önemlidir. Telefon performansının her zaman en iyi seviyede olması için pil ömrüne dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir. 

İphone Pil Sağlığı Kaç Olunca Değişmeli? 

Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarından Apple, İphone modelleri ile birçok yeniliğe öncülük etmektedir. Her ne kadar lider markalar arasında yer alsa da zaman zaman batarya sorunları da yaşanmaktadır. Apple’a göre İphone pilinin değiştirilmesi için ideal süre pil ömrünün yüzde 85’in altına düşmesidir. Bu seviyenin altındaki her seviye Apple tarafından riskli olarak değerlendirilmektedir. İphone pil ömrü için ideal sürelerde batarya değişimleri yapılarak kullanıcıların her zaman en iyi performans ile telefonlarının kullanmaları sağlanmaktadır. 

İphone Xs Max, İphone 8, İphone X, İphone XR, İphone 6, İphone XS, İphone 6S, İphone 7 gibi batarya değişimine ihtiyaç duyulan tüm modeller için kaliteli batarya markaları tercih edilmelidir. 

Telefon Pil Ömrü Nasıl Uzatılır?

Cep telefonu pil ömrünü uzatmak için bazı püf noktaları bulunur. Telefon pil ömrü uzatmak için şu yöntemlere başvurulması tavsiye edilmektedir:

  • Bataryanın genelde %80’e kadar ve %30’a düştüğünde şarj edilmesi tavsiye edilir. 
  • Ekran açık kalma süresi ve always on display gibi özelliklerin kapatılması.
  • Ekran parlaklığının kısılması.
  • Pil koruma – güç tasarrufu özelliklerinin kullanılması.
  • Yüksek pil tüketimine sahip uygulamaların kapatılması vb.
(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 5 Ağustos 2022
Close