Written by 10:11 Elektronik

Masaüstü Bilgisayarların Laptoplara Göre Avantajları Nelerdir?

Yüksek performans için üretilmiş masaüstü bilgisayarlar ile her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz dizüstü bilgisayarlar son dönemde sürekli bir rekabet içinde yer alıyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayar fiyatları arasında görülen farklar da her iki ürünün farklı avantajlarının ortaya çıkmasını sağlamaktadır. 

Masaüstü bilgisayarlar özellikle yüksek yüksek performans gerektiren işlemlerin daha rahat yapılmasını sağlamasıyla öne çıkmaktadır. Buna ek olarak masaüstü bilgisayarların öne çıkan avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Tercihlere göre donanım özelliklerinin eklenip çıkarılabilmesi.
  • Yüksek performans gerektiren işlemlerin daha kolay yapılası.
  • Daha rahat bir çalışma alanı sunması vb. 

Masaüstü bilgisayarlar ile laptoplar arasında günümüzde farkalar giderek azalmaktadır. Performans odaklı dizüstü bilgisayarların da ortaya çıkmasının ardından bu alanda rekabette artış göstermiştir. 

Masaüstü Bilgisayar Mı Yoksa Dizüstü Bilgisayar Mı?

Laptopların son yıllarda performansları ile masaüstü bilgisayarlarla yarışma kapasitesi kazanmasına rağmen hale masaüstü cihazlara ciddi şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Her iki ürünün de kendine göre avantaj ve dezavantajlarının olması tercih yapma sürecinin de zorlaşmasına neden olmaktadır. Masaüstü bilgisayar ve laptoplar arasında görülen bu tür farkların ihtiyaca göre doğru şekilde değerlendirilmesi son derece önemlidir. 

  • Daha yüksek performans özelliklerine sahiptir. İki cihaz arasında seçim yapmakta zorlanan şu avantaj ve dezavantajlara göre karar verme sürecini hızlandırabilirler:
  • Masaüstü bilgisayarlar yüksek özellikler gerektiren oyun ya da programların kullanımında daha iyi performans göstermektedir. 
  • Dizüstü bilgisayarlar daha şık ve taşınabilir olmasıyla avantaj sağlayabilir. 
  • Masaüstü cihazlar daha çok yer kaplayacağı için uygun alana sahip olmanız gerekmektedir. 
  • Dizüstü cihazlar masaüstü bilgisayarlara göre çok daha hızlı ısınacaktır. 

Masaüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

Masaüstü bilgisayar alırken kullanıcıların birçok farklı donanım özelliğine dikkat etmesi gerekmektedir. Bu kapsamda masaüstü bilgisayar satın almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken başlıca özellikler şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Hard disk – depolama özelliklerinin incelenmesi.
  • Ekran kartı ve grafik özelliklerinin yüksek olması.
  • İşlemci (AMD – Intel) tercihlerinin doğu yapılması. 
  • Anakart ve RAM özelliklerinin karşılaştırılması.
  • Kasada USB ve diğer soketler ve jack giriş yerlerinin sayısı ve donanım özelliklerinin incelenmesi vb. 

Bilgisayar özellikleri nasıl olmalı sorusuna kişinin ihtiyaçlarına göre yanıt verilmesi gerekmektedir. Bilgisayarın yoğun olarak kullanım amacına göre doğru markaların işlemci, ekran kartı ve diğer unsurlarının bulunmasına dikkat edilmesi gerekir.  

Masaüstü Bilgisayar Özellikleri Nelerdir?

Masaüstü bilgisayarların tercihe göre kişiler tarafından performanslarının yükseltilmesi de mümkündür. Masaüstü bilgisayar özellikleri için iyi bir beklentiye giren kişiler özellikle işlemci ve bellek özelliklerine dikkat etmelidir. 

SSD özelliği, ekran çözünürlüğü ve soğutma (fan) özellikleri gibi detayların da mutlaka önceden kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir. Günümüzde masaüstü bilgisayarlar genelde yüksek işlemci gerektiren tasarım programlarını kullanan kişiler ya da oyuncular tarafından tercih edildikleri görülmektedir. 

Oyun İçin Laptop Mu, Masaüstü Mü?

Bilgisayar ve internet teknolojilerinin gelişmesine bağlı olarak oyun teknolojisinden de ciddi değişimler görülmeye başladı. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında oyun tutkunları ise oyunların ihtiyaç duyduğu sistem gereksinimlerine uygun cihaz tercihlerinde kafa karışıklığı yaşamaya başladı. 

Oyun bilgisayarı olarak günümüzde üstün özellikleri sayesinde birçok laptop da bulunmaktadır. Ancak Lenova, Dell, Asus, MSI, gibi birçok markanın oyun bilgisayarları son dönemde öne çıkmaktadır. Genelde iyi bir oyun bilgisayarı için ortalama olarak 6 GB ekran kartı hafızası, AMD Ryzen 7 işlemci, 16 GB RAM gibi temel özelliklerin bulunması gerekir. Masaüstü bilgisayar satın almak isteyenlerin ihtiyaçlarına göre en iyi markaların oyun bilgisayarlarını tercih etmeleri mümkündür.  

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 3 Ağustos 2022
Close