Written by 10:06 Elektronik

Çay Makinesi Nedir, Avantajları Nelerdir?

Çay makinesi nedir? Çay makinesi, rezistans ile suyun ısıtıldığı ve üst demlikte çayın demlendiği makinelerdir. Pratik kullanımı ile günümüzde çay demlemek için en çok tercih edilen ürünler arasındadır. 

Bir çoğumuz çayın sobalar ve ocaklar üzerinde demlendiğini biliriz. Ancak bu şekilde çay demlemek zahmetli ve pratik değildir. Çünkü çayın kıvamını ayarlamak ve belirli aralıklarla altını ısıtmak mümkün değildir. Çay makinelerinde bulunan termostat su belli ısıya düştüğünde otomatik olarak devreye girerek su sıcaklığını sürekli belli bir seviyede tutar. Böylece her istenildiğinde aynı kıvamda çay içme olacağı bulunur.

Çay makineleri, belirli ölçülerde üretilirler. Ailenin genişliğine ve çayın tüketim durumuna göre istenilen ebatlarda ve özelliklerde çay makineleri alınabilmektedir.

Modern Dünyanın Mutfak Aletleri

Modern yaşam bizleri hızlı ve pratik olmaya zorlamaktadır. Kadınların da çalışma hayatına katılması ile mutfağın pratik araçlarla donatılma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Zamana karşı yarışan insanoğlu mutfak kültürünü de değiştirme ihtiyacı duymuştur.

Hızlı ve pratik yemek alışkanlığına her istenildiğinde hızlı ve sıcak çay sunan çay makineleri ile çözüm üretilmiştir. 

Çay makilerinin icadı 1923 yılına kadar uzanmaktadır. Arthur Large, hızlı su kaynatma ihtiyacını gidermek amacıyla suyun bulunduğu bölmenin altına içerisinden elektrik tellerinin geçtiği bir boru yerleştirdi. Devreye elektrik verildiğinde hızla ısınan borular suyu kısa sürede ısıtarak kaynatmaya başladı. Bu buluş çay makinelerinin de başlangıcı olarak kabul edilir.

Sonraki yıllarda geliştirilen alete ısıya göre devreyi açıp kapatabilen termostatlar ve termikler yerleştirildi. Çay makinelerinde iki adet rezistans bulunur. Rezistanslardan biri suyun kaynamasını sağlarken diğeri suyun sıcak kalmasını sağlar. Su kaynadığında termik devrenin elektriğini keserken, suyu sürekli sıcak tutan ikinci rezistans devreye girer.

Suyun sıcak kalmasını sağlayan ikinci rezistans bazı çay makinesi modellerinde sürekli aktif kalırken bazı modellerde kanatıp kapanmasını sağlayan termiklerle donatılmıştır.

İlk üretilen çay makineleri fişte takılı unutulduğunda içlerindeki su bitinceye kadar çalışmaya devam eder ve su bittiğinde tabanı ile birlikte rezistansları da yanardı. Ancak günümüzde kullanılan çay makineleri

Çay Makinelerinin Avantajları Nelerdir?

Çok dikkatimizi çekmese de çay makineleri hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıran ürünlerdir. Çay makinelerinin ne kadar kullanışlı olduklarını anlamak için birkaç gün fişini çekmeyi deneyin. Ocak üzerinde çay demleyebilirsiniz ancak ocak üstü demlikler çay makinelerinin yerini tutmayacaktır.

Çay Makinelerinin Avantajları

Çay makineleri günlük yaşamımızı kolaylaştıran aletlerdir. Çayımızı her istediğimizde aynı sıcaklıkta ve aynı kıvamda içmemizi sağlarlar.

  • Suyu kısa sürede kaynatırlar.
  • Kullanımı pratiktir, kolayca çay hazırlanabilir.
  • Suyu istenilen sıcaklıkta muhafaza ederler.
  • Her zaman sıcak çay bulma imkânı sağlarlar.
  • Alttaki su sürekli sıcak kaldığı için çay daha iyi demlenir.
  • Elektrik ve elektrik pirizi bulunan her yerde kullanılabilirler.
  • Farklı kullanım alanlarına uygun boyutlar tercih edilebilir.

Çay Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Çay makinesi alırken hangi noktalara dikkat etmek gerekir? Çay makineleri alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun temas ettiği noktalarda kullanılan malzemelerin kalitesidir. Çünkü su belli bir ısıya ulaştığında plastik gibi bazı maddeler biz farkına varmasak ta suda kolayca çözünebilirler.

Çay makineleri hem yüksek ısıya dayanıklı yapıları hem de daha sağlıklı olmaları nedeniyle paslanmaz çelik tercih edilmelidir. Eğer plastik gövde alınacaksa, plastiğin yüksek ısıda suda çözünmeyen özelliklere sahip olduğundan emin olunmalıdır.

  • Çelik çay makineleri tercih edilmeli
  • Su tükendiğinde ürünün elektriğini kesen termik sistemi olmalı
  • Aileniz için yeterli su kapasitesine sahip olmalı
  • Termostat ve termiklerinin kaliteli olmasına dikkat edilmeli

Çay Makinesi Önerisi

Eğer çay makinesi almayı düşünüyorsanız sizlere değerlendireceğinizi umduğumuz bir model önermek istiyoruz. 

Fakir Chaimood Çay Makinesi

Ürün özellikleri

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 9 Mayıs 2022
Close