Written by 09:48 Anne & Bebek

0-6 Yaş Arası Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Pedagogların önerdiği oyuncaklar, anne ve babaların çocukları için oyuncak seçiminde mutlaka göz önünde bulundurması gereken konulardandır. Çocuğun gelişimini desteklemek ve hayal gücünü zenginleştirmek için oyuncak seçimini rastgele yapmamak gerekir. Oyuncak seçimi sürecinde çocuğun ilgisini çekecek ve yeteneklerini pekiştirecek tarzda oyuncaklara ağırlık verilmelidir. Bu yüzden oyuncak seçimiyle ilgili bilinmesi gereken detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. 

0-6 Yaş Arası Oyuncak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Uzmanlara göre anne ve babalar, oyunca seçimi yaparken oyuncakların materyal kalitesi dışında kullanım amaçlarına da dikkat etmelidir. Genel anlamda oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şunlardan oluşur:

  • Yaş ve gelişme koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. 
  • Çocuğun hayal gücünü ve becerilerini geliştiren oyuncaklar seçilmelidir.
  • Basit ve temizliği kolay olmalıdır. 
  • Dayanıklı olmalı ve çabuk kopan küçük parçalara sahip olmamasına dikkat edilmelidir. 
  • Yumuşak oyuncakların yıkanabilir olmasına dikkat edilmelidir. 
  • Sivri veya sert köşeli parçalara sahip olmaması gerekir. 
  • Pille çalışan oyuncaklarda pil kapağının sağlam ve güvenli olması gerekir. 
  • Yüksek sesli oyuncaklar çocuğu korkutabileceği için önce denendikten sonra alınmalıdır. 
  • 3 yaş öncesi için kumaş türü doğal malzemeden üretilen oyuncaklar seçilmelidir.

Yaşa Göre Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Uzmanlar yaş grubuna göre oyuncak seçimi konusunda anne ve babalara önemli görevler düştüğünü belirtmektedir. Çünkü belirli bir gelişim seviyesine ulaşan çocuklarda motor beceriler artar. Bu motor kasların ve becerilerin desteklenmesi için yaşa uygun olan oyuncakların seçilip oynanmasına özen gösterilmelidir.

0-6 Aylık Bebeklere Oyuncak Seçimi

İnternet üzerinden 0 36 ay oyuncak örnekleri arayan anne ve babalar için çok sayıda oyuncak çeşidi öne çıkmaktadır. Yenidoğan döneminde olan bebeklerin parlak ışık ve sese karşı ilgileri olduğu için hareketli ve sesli oyuncaklar seçilebilir. Çıngırak ve yumuşak oyuncaklar bu dönem için idealdir. İki elini kullanıp nesneleri tanımaya başlayan çocuğun diş kaşıyıcıları gibi sağlıklı malzemelerden üretilen oyuncaklarla oynaması gerekir.

9-24 Aylık Çocuklara Oyuncak Seçimi 

Bebekler 9 aydan sonra oyuncaklarla daha fazla zaman geçirmeye başlar. Renkli toplar dışında yavaş yavaş ayaklanan bebeklerin yürümesine yardımcı oyuncaklar seçilebilir. İtilip çekilebilen oyuncaklar dışında banyo oyuncakları da tercih edilebilir. Dil oyunları çocuğun sosyal becerilerini geliştirirken 2 yaş civarında boya kalemleri, oyun hamurları ve kil gibi şeylerle yaratıcılıkları desteklenmelidir.

2-4 Yaş Çocuklara Oyuncak Seçimi

Uzmanlara göre 3-4 yaş oyuncak seçimi konusunda motor becerileri destekleyen oyuncaklar seçilmelidir. Parçalayıp birleştirebilecekleri legolar, marangoz seti, doktor seti gibi oyuncaklar tercih edilebilir. Ayrıca bu dönemdeki çocuklar 12 parçalı yap bozları yapabilir. Arkadaşları ile sosyal iletişim artan bu dönemde çocuklara grup halinde oynayabilecekleri oyuncaklar alınmalıdır.

4-6 Yaş Çocuklara Oyuncak Seçimi 

Dört yaşında ve büyük çocuklarda boylarla resim yapma, makas kullanarak kesme yapıştırma süreçleri başlar. Karton, ip, parmak boya ve sulu boya ile etkinlikler bu dönemde yapılırsa çocuğun yaratıcılığı gelişir. Ayrıca oyun bahçelerinde oyun oynamayı ve bisiklet binmeyi severler. Çocuklara bu dönemde oyuncak seçimi yaparken temizlik seti, doktor seti, tamir seti gibi mesleklere dair yatkınlık verecek oyuncakların tercih edilmesi tavsiye edilir. 

Grup oyunları ve top oyunlarından hoşlanan çocuklara ise yüzen gemiler, akülü arabalar gibi gerçeğe yakın oyuncaklar verilebilir. 5-6 yaş arasındaki çocuklar eğitici kitaplardan ve bilim deney setlerinden hoşlanırlar. Yavaş yavaş okul dönemine gelen çocuklar için yaşlarına uygun müzik aletleri ile uğraşmaları sağlanmalıdır. Görüldüğü üzere oyuncak seçiminde dikkat edilecek hususlar yaş koşuluna ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 18 Ağustos 2022
Close