Written by 12:23 Ev & Yaşam

Evinize Tablo Seçimi Yaparken Renk Uyumuna Dikkat!

Evimizde yapacağımız küçük değişiklikler evin enerjisini değiştirir. Duvarlara asacağımız tablolalar ebatları küçük ama etkileri büyük değişiklikler meydana getirirler. Her bir tablo evimize açılan ayrı bir pencere gibi odalarımıza ayrı bir renk katar. 

Peki tablo seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Renk uyumuna dikkat ediyor muyuz? Hangi renkler psikolojimizi nasıl etkiler biliyor muyuz?

Evimize Tablo Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tablo seçimi, yaşadığımız alanın enerjisini etkileyecek önemli bir konudur. Dışarıdan geldiğimizde dinlenmek için içine girdiğimiz evin bizi rahatlatması, dinlendirmesi ve buna uygun dizayn edilmiş olması son derece önemlidir.

Renk Uyumunun Önemi

Tablolara hakim olan renk ile tablonun kullanılacağı odaya hakim olan rengin uyumlu olması önemlidir. Renk uyumu olmayan odalarda zihinsel karmaşa ve agresif bir ruh hali daha yoğun yaşanır. 

Uyum, ahengi ve psikolojik rahatlamayı da beraberinde getirir. Tablo seçimi yapılırken renk uyumuna dikkat edilmemişse oda içerisinde iğreti bir şekilde durur ve rahatsızlığa neden olur. 

Satın aldığımız yerde her tablo renk uyumuna dikkat edilerek sergilenir. Ancak aynı uyumu ev ortamında yakalayamayabiliriz. Tablo seçimi yaparken bu noktaya özellikle dikkat edilmelidir.

Çocuk Odasına Asacağınız Tabloların Renk Uyumuna Dikkat!

Çocuklar yaşamı çok daha açık ve yalın bir şekilde algılarlar. Uyum ve karşıtlıklar onların ruh dünyalarını bizden daha fazla etkiler. Odalarında meydana gelen bir değişimi anlamlandırabilmek ve neler olduğunu anlayabilmek için gözlem yapar ve değişimin olduğu noktaya uzun süre odaklanarak bakarlar.

Renk uyumu olmayan tablolalar çocukların daha çok dikkatini çeker. Karşıtlıkları kolay algılarlar. Değişimi hemen fark ederler. Uyumsuzluğa tepki vermekte gecikmezler. Neler olduğunu belki tam olarak ifade edemeyebilirler ancak psikolojilerini etkileyen uyumsuzluklara karşı agresif tavırlar sergileyerek tepki verirler. 

Çocuğunuzda başlayan huzursuzluk, endişe, kaygı ve agresif tutumlar odasına astığınız tablo ile aynı zamana denk geliyorsa odası ile uyumlu renklere sahip bir tablo asarak değişimi gözlemleyin.

Mobilyalar ile Renk Uyumu

Satın almak istediğiniz tabloyu sergilendiği mağazada çok beğendiniz ve almaya karar verdiniz. Peki severek aldığınız tablonun evinizdeki mobilyaların renkleri ile uyumlu olduğuna emin misiniz?

Tabloyu eve getirip asmak için yer seçmeye çalıştığınızda büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Bu sorunu yaşamamak için tablonun birlikte sergilendiği resimlerdeki eşyaların renklerine dikkat edin. Renk uyumuna sahip mobilyalara sahipseniz sorun yaşamazsınız.

Ebatlar ve Simetri

Odanın büyüklüğü, eşyaların dağılımı ve tablonun boyutu orantılı olmalıdır. Küçük bir duvara asılacak büyük bir tablo, veya büyük duvara asılacak küçük bir tablo rahatsızlık verebilir.

Tablolar renk uyumunun da bozulmayacağı şekilde eşyaların az olduğu alanlara tercihen varsa bitkilerinizin yanlarına asılmalıdır. Ön planda duran bitkiler tabloyu daha doğal ve etkileyici bir hale getirecektir.

Odaların uzun süre durulan noktalarından bakıldığında tablo duvarda simetrik durmalı ve görüntüsü rahatsız etmemelidir. Biz farkına varmasak ta zihnimiz gördüğü bir görüntüyü her an bir bütün olarak algılamaya ve anlamlandırmaya çalışır. Tamamlanamayan veya ahenksiz görüntüler zihnen düzenlenmesi gereken noktalar olarak tanımlandığı için zihinsel yorgunluğa ve rahatsızlıklara neden olurlar.

Sitilinizi Yansıtsın

Alacağınız tablo yaşam sitilinize uygun olmalıdır. Hareketli ve dinamik bir yaşama sahipseniz alacağınız tablodaki renkler ve içerikte buna uygun olmalıdır. Böylece ev ortamı da sizin yaşam tarzınızı besleyecektir.

Romantik veya nostaljik bir ruh haline sahipseniz alacağınız tablolar da buna uygun olabilir. Odalarınızdaki renk uyumu ile de uyumlu olacak tablolalar sizi sürekli yenileyecek bir enerji kaynağı haline gelecektir.

Renklerin Psikolojik Etkileri

Odalarınızın renkleri ile tabloların renkleri psikolojik etkiyi bozmamalıdır. Mavi tonlarda boyanmış bir oda insanda rahatlamaya neden olur. Bu odaya kışkırtıcı kırmızı renklerin ağırlıklı olduğu bir tablo asmanız odanın psikolojik ahengini bozacaktır.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 20 Nisan 2022
Close