Written by 11:40 Anne & Bebek

Bebek Oto Koltuğu Tercihinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeğinizin, aracınızda güvenle seyahat etmesi için oto koltuğu almaya karar verdiğinizde göz ününde bulundurmanız gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler sadece oto koltuğunun modeli, rengi, fonksiyonları ve rahatı ile ilgili değildir. Uluslar arası güvenlik standartları ile de ilgilidir.

Bebek oto koltuğu alırken iki temel kriter asla göz ardı edilmemelidir. 

  1. Güvenlik
  2. Konforlu yolculuk

Bebek oto koltuğunda güvenlik temel kriterdir ve belli standartları taşıması zorunludur. 

Bebek Oto Koltuğunda Dikkat Edilmesi Gereken Güvenlik Tedbirleri

Karayolları trafik yönetmeliğine göre 36 kg’ın altında ve 150 cm’den kısa olan çocuklar için ağırlıklarına uygun bağlama sistemleri kullanılmasının zorunlu olduğu unutulmamalıdır.

Uluslar arası standartlara göre bebek oto koltuklarında yaşa ve kiloya göre 3 koltuk tipi bulunmaktadır.

  • 9-18 kg arası Gr1 Oto koltuğu
  • 15-36 kg arası Gr2-3 Oto koltuğu
  • 9-36 kg arası Gr1-2-3 Oto koltuğu

Bebek koltuğu alırken, alacağınız koltuğun bu standartlara uymasına özen göstermelisiniz.

Güvenlik Testlerinden Geçmiş Olmalı

Alacağınız bebek oto koltuğunun daha önce güvenlik testlerine tabi tutulduğundan emin olun. Olası bir kaza anında bebeğiniz gerçekten güvende olacak mı?

Bebek Koltuğunda Mutlaka ECE R 44/04 Logosunu Arayın

ECE R 44/04 Nedir?

Koltuğun Avrupa standartlarında çarpışma testlerinden geçtiğini belirten ibaredir. Bu kodun bulunduğu koltuklar çarpışma testlerinde onay almış ve güvenli olduğu tescillenmiştir.

5 Noktadan Emniyet Kemeri

Bebek koltuğunda 5 noktadan emniyet kemeri olup olmadığını kontrol edin. Bebeğinizin ani frenlerde veya olası kaza anında zarar görmemesi için emniyet kemeri hayati öneme sahiptir.

Darbe Emici Yan Korumalar ve Yanmaz Kumaşlar

Bebek koltuğunda olası durumlarda bebeğinizin zarar görmesini önleyen darbe emici korumalar olmalı. Ani frende bebeğin başının ve gövdesinin dokunduğu kısımların darbe emici sisteme sahip olması önemlidir.

Bebek koltukları çabuk kirlenirler. Koltukta bulunan kılıflar çıkarılabilir ve yanmaz özellikte olmalıdır. Böylece bebeğinizin alev alabilecek durumlarda zarar görmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

Boyun Korumalığı Var mı?

Bildiğimiz gibi bebekler uzun süre başlarını tam olarak kontrol edemezler. Hareketlere karşı en hassas noktaları boyun bölgeleridir. 

Bu bölgenin güvenliği bebek koltuklarında boyun korumalıkları ile sağlanır. Alacağınız koltukta boyun korumalığı olduğuna emin olun.

Araca Güvenle Monte Edilebiliyor mu?

Bebek koltuğunun aracınızdaki sabitleme noktaları ile uyumlu olduğuna emin olun. Koltuk araç hareket halinde iken hareket etmemeli ve sabit kalmalıdır. Bu hem aracı kullananların dikkatinin dağılmaması hem de bebeğin güvenliği açısından önemlidir.

Bebeğinizin Konforunu Düşündünüz mü?

Bebek oto koltuğunda konfor güvenlik kadar önemlidir. Bebeğiniz için alacağınız oto koltuğunda güvenlik tedbirlerini gözden geçirdiniz ve emin olduğunuz bir koltuğa karar verdiniz. Peki, bu koltuk, bebeğinizin ihtiyaç duyacağı konfora da sahip mi?

Seyahat sırasında bebeğinizin konforu sadece bebek için değil sizin için de önemlidir. Özellikle bebekle ilgilenecek bir başkası olmadığı durumlarda sürekli huysuzlanan bebeğe bakmak zorunda kalmanız hem sizin hem de trafikte ilerleyen diğer araç sahiplerinin güvenliğini tehlikeye sokar.

Unutmayın bebeğiniz güvenli ve konforlu olduğu sürece siz de rahat bir seyahat yapabilirsiniz.

Bebeğiniz koltuğunda yeterince özgür mü?

Özellikle uzun seyahatlerde bebek oto koltuğunun istenildiğinde kolayca yatma ve oturma konumlarına alınabilmesi gerekir. Çoğu bebek, araç yola çıktıktan kısa süre sonra araçta uyumaya başlar. Bu noktada koltuğun kolayca yatar pozisyona getirilebilmesi gerekir.

Uyandığında ise oturma pozisyonuna alınarak görebileceğiniz bir noktada olması dikkatinizi yola vermenizde önemlidir.

Kılıf ve Diğer Materyaller Sağlığa Uygun mu?

Tüm bebekler elinin ve dişlerinin ulaştığı her şeyin tadına bakmayı sever öyle değil mi? İşte bu nedenle bebek oto koltuğu yapımında kullanılan malzemeler kumaş, kılıf, plastik ve boyaların sağlık standartlarına uygun olduğuna emin olmalısınız. 

Kullanılan malzemeleri renklendirmekte kullanılan malzemelerin kurşun ve diğer zararlı maddeleri içermemesi bebeğin sağlığı açısında son derece önemlidir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 16 Mayıs 2022
Close