Written by 16:44 Elektronik

Telefonum İçin Ekran Koruyucu Nasıl Seçmeliyim?

Günümüzde kullandığımız akıllı telefonlar teknolojileri kadar ekran yüzeyleriyle de hassas telefonlardır. Kendilerinde varolan Gorilla Glass koruyucu teknolojilerine rağmen telefon ekranlarının darbelere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi son derece önemlidir. 

Ekran Koruyucu Seçimi Neden Önemlidir?

Darbeyi alan ekran çatladığında veya kırıldığında dokunmatik ekran ya tümüyle veya kısmen işlevsiz hale gelmektedir. Bu nedenle darbenin doğrudan dokunmatik ekrana yansımaması ve darbenin absorbe edilebilmesi için kaliteli bir ekran koruyucu kullanmak son derece önemlidir.

Ekran koruyucuları binanın dışındaki mantolama kısmı olarak düşünebiliriz. Soğuk, sıcak ve darbelerle ilk temas eden nokta mantolama kısmıdır. Yaşadığımız bina bu manto sayesinde hava koşullarına karşı daha dayanıklı hale gelir. Binanın gerçek yüzeyi dış etkenlere hiçbir zaman maruz kalmadığı için bina daha uzun süre sağlamlığını korumaya devam eder.

Telefonların dokunmatik ekranlarında kullanılan ekran koruyucular da bina dışındaki mantolama gibidir. Ekran koruyucunun asıl işlevi kendisinin uzun süre dayanması değil telefonun ekran yüzeyinin ve ekranın işlevini devam ettirmesini sağlayan bölümlerin korunmasını sağlamaktır.

Bu nedenle ekran koruyucu alırken yapacağımız seçim son derece önemlidir. Çünkü alacağımız ekran koruyucu kullandığımız telefonu başka bir masraf yapmadan ne kadar uzun süre daha kullanacağımızı belirleyecektir.

Ekran Koruyucu Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ekran koruyucu alırken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu noktalara kısaca değinecek olursak:

Ekran Koruyucunun Malzemesi

Ekran koruyucular çoğunlukla iki ana malzemeden üretilirler. 

  • Plastik
  • Cam (Temperli cam)

Malzeme Seçiminin Önemi

Plastik ve cam olmak üzere iki farklı ekran koruyucu kullanılır. Malzeme seçiminde önemli etkenler:

  • Kullanım alanı
  • Kullanım süresi ve
  • Maliyettir.

Bu noktada malzeme seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar kullanılan yer, bütçe ve ne kadar uzun süreli kullanılacağadır. Plastik ekran koruyucuların koruyucu özellikleri temperli camlara göre daha düşüktür. Plastik ekran koruyucuları cazip kılan maliyetlerinin düşük olmasıdır. 

Kısa süreli kullanımlarda mesela doğada spor yaparken, pikniğe giderken, hareketli bir güne hazırlanırken plastik ekran koruyucular tercih edilebilir.

Tamperli cam (tempered glass) olarak adlandırılan ekran koruyucular esnek cam özeliğinden dolayı darbeleri daha iyi absorve ederler. Kırılma ve çizilmelere karşı daha dayanıklıdırlar. Buna karşın fiyatları da plastik ekran koruyuculara göre biraz daha yüksektir.

Hangi ekran koruyucular tercih edilmeli? Bu tümüyle sizin yaşam tarzınız, bütçeniz ve ekran koruyucuyu ne kadar süre kullanmak istediğinizle ilgilidir.

Eğer dayanıklılık ve uzun süreli kullanım istiyorsanız 🡪 Temperli cam ekran koruyucu

Geçici ve kısa süreli kullanım istiyorsanız 🡪 Platik ekran koruyucu 

Tercih edebilirsiniz.

Telefonun Dokunmatik Tepki Süresine Etkileri

Kesinlikle dokunmatik ekran tepki süresini olumsuz etkilemeyecek bir ekran koruyucu alınmalıdır. 

Akıllı telefonları işlevsel yapan en önemli özelliklerden biri tüm işlemlerimizi ekranına dokunarak yapıyor oluşumuzdur. Bu nedenle alacağımız ekran koruyucu kesinlikle ekranın tepki verme süresini olumsuz etkilememelidir.

Dokunmatik ekranın geç tepki verdiği durumlarla karşı karşıya kalmışsanız bu durumun ne kadar sinir bozucu olduğunu da biliyor olmalısınız.

Modele Uyumlu Ekran Koruyucu

Telefonumuz için ekran koruyucu seçiminde dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan biri de telefon modeli ile uyumlu ekran koruyucu almaktır.

Uyumlu olmayan modellerde nelerle karşılaşabilirsiniz?

  • Ekran dışına taşan camlar veya küçük gelen camlar.
  • Dokunmatik hassasiyetine uyumlu olmayan cam kalınlığı. Tepki azalması veya artması.
  • Telefonda varolan özelliklerin tam olarak kullanılamaması

Sitemizde bulunan ekran koruyucuları inceleyerek telefonunuza uyumlu bir ekran koruyucu alabilirsiniz.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 18 Nisan 2022
Close