Written by 12:03 Elektronik

Fiyat Performans Açısından En İyi Laptop Modelleri

Öncelikle çok sık anlam karmaşasına neden olan ve tabletlerle karıştırılan  “laptop” kelimesinin Türkçe karşılığına bakalım. Laptop nedir? Laptop, Dizüstü bilgisayar demektir. Kullanımı kolay, taşınabilir ve hafif bilgisayarlar laptop veya dizüstü bilgisayar olarak adlandırılırlar.

Bu yazımızda sizlere fiyat – performans açısından en iyi laptop modelleri hangileridir, onları tanıtmak istiyoruz.

İhtiyaçlarımızla birlikte teknolojik ürünlerde gelişiyor. Teknolojinin gelişimini etkileyen unsur “hız” dır. İşlerimizi bir an önce bitirmek isteriz. Her zaman yapmamız gereken bir şeyler vardır, işe yetişmemiz gerekir, yazılarımızı ve raporlarımızı tamamlamamız gerekir… 

Hız, günümüzde en büyük ihtiyacımızdır. Bu ihtiyaç, teknoloji pazarını da etkiler ve bu ihtiyacımızın karşılanması için sürekli yatırımlar yapılarak,

üretilir ve kullanılır. Daha yüksek hızların karşılığı da daha yüksek fiyatlar olarak karşımıza çıkar. İyi olanı alabilmek için yapmamız gereken daha fazla para harcamak değildir. Tek yapmamız gereken fiyat – performans oranı en iyi olan laptop modellerini belirleyerek ihtiyaçlarımız doğrultusunda doğru modeli tercih edebilmektir.

Laptop Alırken Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar

Elektronik ürünleri almadan önce mutlaka ihtiyaç analizi yapmamız gerekir. İhtiyaçlarımızı belirleyebilmek ve doğru ürünleri tespit edebilmek içinse doğru sorular sormamız gerekir.

Yanlış sorular bize her zaman daha yüksek maliyetler çıkarır. Doğru sorular ise doğru cevapları verecek ve bizi aradığımız ürünlere götürecektir.

Neye ihtiyacım var?”, “Hangi ürün ihtiyacımı karşılar?”

Ne için Laptop Alacağınıza Karar Verin.

Gerçekten ne için laptop aldığınızı biliyor musunuz? Eğer bu soruya net bir cevap bulamıyorsanız, tam olarak aradığınız laptopu bulmanız mümkün değildir.

Fiyat – Performans açısından iyi bir laptop almak istiyorsanız ihtiyaçlarınızla laptopun özelliklerini kıyaslamanız gerekir.

Eğer ofis işleriniz, ödevleriniz, eğitim veya küçük çaplı eğlence ihtiyaçlarınızı karşılamak için bir laptop almak istiyorsanız bunun için 8 çekirdekli işlemci, 32 gb ram ve 1 tb SSD ‘ye sahip bir laptop almanıza gerek yoktur. Çünkü bu özelliklere sahip bir laptopun özelliklerini sonuna kadar hiçbir zaman kullanmayacaksınız. Bu tıpkı hiçbir zaman giymeyeceğiniz fazladan 10 çift ayakkabı almak veya günlük kullanım için spor araba almak gibidir. İhtiyacımız olan 120 beygir gücünde motora sahip bir otomobil ise 350 beygir gücünde bir otomobil alıp fazladan maliyet yükseltmek gereksizdir.

Ne Kadar Süre Kullanacaksınız?

Belki çok garip gelebilir ama küçük ofis işleriniz, ödevleriniz, film izleyip müzik dinlemek için 2 çekirdekli işlemci, 3 gb ram, 32 gb ssd yeterlidir. Bu özellikler tabiî ki bizi biraz kısıtlayacaktır ancak ihtiyaçlarımızı da karşılamaya yeterli gelecektir.

Sadece tez yazmak, raporlarınızı hazırlayıp sunum yapmak ve sınavlara hazırlanmak için düşük bütçe ile laptop almak istiyorsanız araştırma yaptığınız sitedeki laptoplara bakmaya en düşük fiyatlardan başlayabilirsiniz.

Eğer amacınız alacağınız laptopu yıllarca kullanmak veya eğitim yaşamınızın sonuna kadar ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir laptop ise araştırdığınız fiyatı ve özellikleri yükseltebilirsiniz.

Grafik Ağırlıklı İhtiyaçlarınız mı var?

Eğer mimar veya grafiker olma planlarınız var veya olmuşsanız alacağınız laptopta işlemci, ram, hdd veya ssd ile birlikte bakmanız gereken bir nokta daha var; Ekran kartı. 

Laptopta yapacağınız işlemlerin büyük kısmı görseller ve çizimlerle ilgili ise alacağınız laptopun kaliteli bir ekran kartına ihtiyacı var demektir. Ve eğer mümkünse ekran kartı tümleşik değil ayrı bir kart olmalıdır. Çünkü anakarta tümleşik ekran kartları paylaşımlı, yeterli soğutmaya sahip olmayan işlemci ve ram yükünü artıran ekran kartlarıdır. İşlemci ve ram ekran kartı tarafından paylaşıldığı için performansı da olumsuz etkileyecektir.

Oyun Canavarı mısınız?

Eğer oyun oynamak sizin için bir tutku ise kesinlikle limitlerinizi ekran kartı, işlemci, ram, ssd ve tepkime süresi çok iyi olan bir monitör için sonuna kadar zorlamalısınız.

Oyunlarınızı şarj imkânı olmayan farklı ortamlarda da oynamanız gerekiyorsa, oyunlarınızın yarıda kalmaması için yüksek pil kapasitesine de sahip olmanız gerekir.

İhtiyaçlarımızı ve kullanım alanlarımızı belirledikten sonra laptoplarımızı incelemeye başlayabiliriz.

HP 255 G8 2M9P2EA ATHLON GOLD 3150U

Hp’nin bu modeli temel birçok ihtiyacınızı karşılayacak bir modeldir. Şık bir tasarıma ve günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek donanıma sahip.

Ödevleriniz, sunumlarınız, raporlarınız, temel okul etkinlikleriniz, film, müzik ve ofis programlarınız için rahatlıkla yeterli gelecektir. Özellikleri ve fiyatı ile tam bir fiyat – performans ürünü diyebiliriz.

Özellikleri

Grafik İşlemcisi: AMD Radeon Graphics

Ekran Kartı Hafızası: Paylaşımlı

Hard Disk: 256GB SSD

İşlemci: AMD Athlon

İşletim Sistemi: Windows 10 Home

Ram kapasitesi: 8 GB

Ekran Boyutu: 15.6

Ürünün işlemcisi 4 MB L3 Cache ve 2400 – 3,3 GHz bellek hızına sahip. Bu değerler orta seviye kullanım için fazlasıyla yeterlidir.

Üründe Hp Uzun Ömürlü 3 hücreli ve 41 Wh Lityum iyon piller bulunmakta. Sizi kolay kolay yarı yolda bırakmayacaktır.

Üzerinde bulunan ve desteklenen bağlantı noktaları USB Type-C®, RJ-45, HDMI, SD, SDHC ve SDXC.

ASUS X540UA-DM910 i3-7020U 4GB 256GB SSD 15.6″ FDOS

Asus’un intel i3 işlemcili modelidir. Windows işletim sistemi bulunmamakta ve istenirse sonradan yüklenmesi gerekmektedir.

Grafik İşlemcisi: Intel HD Graphics

Ekran Kartı Hafızası: Paylaşımlı

Hard Disk Kapasitesi: 256GB SSD

İşlemci: Intel Core İ3

İşletim Sistemi: Free DOS

Ram kapasitesi: 4 GB

Ekran Boyutu: 15.6

Bu modelde Hp modeli gibi küçük ölçekli ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek çapta. Ancak bu modelde dikkat etmeniz gerek noktalar var. Pahalı Intel işlemciden dolayı fiyatı düşük tutmak için ram miktarı düşürülmüş ve işletim sistemi eklenmemiş.

Üründe kullanılan işlemcinin temel hızı 2.3 Ghz. İşlemci 3 mb cache belleğe sahip ve 7. nesil i3 işlemci.

LENOVO V14 82KC000JTX R3-5300U 8GB 256GB SSD 14

Lenova’dan tam bir fiyat – performans ürünü laptop. Düşük seviye ve günlük işleriniz için ideal 14” boyut ile de daha rahat taşınabilir bir laptop.

Grafik İşlemcisi: AMD Radeon Graphics

Ekran Kartı Hafızası: Paylaşımlı

Hard Disk Kapasitesi: 256GB SSD

İşlemci: Amd Ryzen 3

İşletim Sistemi: Windows 10 Home

Ram Kapasitesi: 8 GB

Ekran Boyutu: 14

Bu üründe AMD‘nin başarılı işlemcilerinden Ryzen kullanılmış. 4 Mb L3 Cache belleğe işlemci maksimum 3800 Ghz hızına sahip.

Bu model daha çok ofis ve iş amaçlı tasarlanmış.

DELL VOSTRO 3510 i5-1135G7 8GB 256GB SSD 15.6″ UBUNTU

Dell bu modelde i5 işlemci kullandığı için fiyatı düşük tutmak için Windows işletim sistemi yerine Ubuntu kullanmış. Üründe hazır olarak Windows bulunmadığını bilmeniz gerekir.

Grafik İşlemcisi: Intel HD Graphics

Ekran Kartı Hafızası: Paylaşımlı

Hard Disk Kapasitesi: 256GB SSD

İşlemci Platformu: Intel Core İ5

İşletim Sistemi: Free DOS (ubuntu)

Ram Kapasitesi: 8 GB

Ekran Boyutu: 15.6

Bu üründe kullanılan İ5 işlemcinin temel hızı 2.40 Ghz. İşlemciyi güçlü kılan özelliklerden biri 8 Mb cache belleğe sahip olması.

Bu ürünü aynı anda birden fazla uygulama ile çalışıyorsanız tercih edebilirsiniz. Diğer ürünlere göre daha yüksek cache belleğe sahip işlemcisi ile birden fazla programla kolayca çalışma imkanına sahip olabilirsiniz.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 22 Nisan 2022
Close