Written by 16:18 Elektronik

Dizüstü Bilgisayar Tercihinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

İnternet üzerinden dizüstü bilgisayar satın almak isteyenler, laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da araştırmalar yapıyor. Kullanışlı ve kaliteli bir laptop seçimi yaparken bazı hususların mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte boyutları ideal seviyelere inen bilgisayarlar, artık her yere kolaylıkla taşınabilir şekilde üretiliyor. Bu yüzden dizüstü bilgisayar alırken kendi ihtiyaçlarınızı gözden geçirebilir ve bu kriterlere göre en ideal seçimi yapabilirsiniz.

Dizüstü Bilgisayarı Ne İçin Kullanacaksınız?

Pek çok kişi hangi laptopu almalıyım sorusunun cevabını ararken internet üzerinden araştırma yaparak çeşitli kriterlere dikkat etmek isteyebilir. Bilgisayarı kullanacak kişinin öncelikle dizüstü bilgisayar kullanım amacını netleştirmesi gerekir. Çünkü pek çok teknolojik alette olduğu gibi dizüstü bilgisayar seçiminde de kullanım amacı büyük önem taşır. Bilgisayar kullanımı genellikle şu 3 ana başlık etrafında şekillenir:

  • Ofis çalışmaları odaklı dizüstü bilgisayar kullanımı
  • Oyun amaçlı dizüstü bilgisayar kullanımı
  • Genel ve eğlence amaçlı dizüstü bilgisayar kullanımı

Görüldüğü üzere bu amaçlara yönelik olacak şekilde en ideal dizüstü bilgisayar seçimi yapılabilir. Örneğin ofis amaçlı satın almak istediğiniz bilgisayarın taşınabilir olması ve rahat kullanılması son derece önemlidir. İhtiyaç duyulan ofis programlarını yüksek performanslı ve sorunsuz bir şekilde taşımalıdır. Oyun amaçlı kullanımda ise dizüstü bilgisayarın sahip olduğu ekran boyutu, yüksek işlemci, RAM gibi donanım özellikleri öne çıkmaktadır. 

Dizüstü Bilgisayar Ekran Boyutları Nasıl Olmalı?

Günümüzde bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz maddeler halinde gibi aramalar yapan kişiler, satın almayı düşündükleri cihazların ekran boyutuna da mutlaka önem vermelidir. Çünkü ekran boyutları, dizüstü bilgisayarın kullanım amacını da ortaya koyan donanım özelliklerinden biridir. Oyun ve yüksek performanslı grafik işleri yapacak kişiler, genellikle geniş boyutlu ekranlara sahip dizüstü bilgisayar modellerini tercih ederler. Özellikle oyun oynarken keyif veren ve oyunun kalitesini en iyi şekilde ekrana yansıtan bilgisayarlar sahip oldukları bu özellikler sayesinde tercih edilir. 

Öte yandan ofis ve günlük kullanıma özel olarak tasarlanan dizüstü bilgisayarlarda ise ekran boyutları küçük olabilir. Ekran boyutunun küçük olması hem pil ömründen tasarruf etmeyi sağlar hem de cihazın ofisten eve veya çeşitli yerlere rahatlıkla taşınmasını kolaylaştırır. Bu tür kriterlere dikkat etmeden dizüstü bilgisayar alınmamasına dair sık sık tavsiyeler verilmektedir. 

Dizüstü Bilgisayarın Performans Özellikleri

Bilgisayarın kullanım amacına ilişkin bir önemli detay da cihazın sahip olduğu performans özellikleridir. Çünkü dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat edilmeli diye bir araştırma yapıldığında laptopun performansı mutlaka ilk sırada yer alır. Bu yüzden bilgisayar satın alırken, sayfa üzerinden performans özelliklerine göz atmakta fayda vardır:

Son zamanlarda özellikle SSD disklerin performansı, sabit disk konusunda kullanıcıların beklentilerini karşılamaya yetmektedir. Yüksek depolama ihtiyaçları varsa buna uygun boyutlara sahip diskler tercih edilmelidir. RAM ve işlemci hızı gibi detaylar da kişinin kendi taleplerine ve ihtiyaçlarına göre yön verebileceği dizüstü bilgisayar özellikleri arasındadır. 

Dizüstü Bilgisayar Donanım ve Batarya ÖzellikleriLaptop alırken nelere dikkat edilmeli diye araştırma yapan kişiler için dizüstü bilgisayarın donanım özellikleri de önemlidir. Batarya performansı iyi seviyede olmayan dizüstü bilgisayarlar kullanıcıları yarı yolda bırakabilir. Hem oyun hem de dışarıda günlük kullanım amaçları bakımından batarya performansının kullanıcı taleplerini karşılaması son derece önem taşır. Ayrıca ses kalitesi, dokunmatik ekran veya parmak izi kullanımı gibi donanımsal özellikler de laptop seçiminde önemlidir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 19 Nisan 2022
Close