Written by 16:55 Elektronik

Cep Telefonu Tercihinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Cep telefonu özellikle akıllı cep telefonları artık hayatımızın vazgeçilmezleri haline geldi. Randevu kayıtlarımız, alarmlarımız, hatırlatmalarımız, hava durumu, ekonomik gelişmeler, sosyal medya paylaşımlarımız ve daha bir çok konuda yaşamımızın her anında bizimle birlikte.

Peki, yeni bir cep telefonu almamız gerektiğinde nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Bir çoğumuz cep telefonu alırken tüm ayrıntıları incelemeden arkadaşımızda, reklamlarda veya fiyat etiketinde belirtilen rakamlardan etkilenerek alırız.

Cep telefonu tercihi yaparken hangi bileşenlerin önemli olduğunu ve bizim daha çok hangi bileşenlere ihtiyacımız olduğunu biliyor muyuz?

  • Aradığımız iyi bir selfie çekimine sahip bir telefon mu?
  • Daha çok müzik dinlemek için mi alıyoruz?
  • Cep telefonu sizin için iyi bir oyun oynama aracı mı?
  • Cep telefonu sizin için daha çok sosyal medya hesaplarınızı kontrol ettiğiniz bir araç mı?
  • Telefonunuzu daha çok iş için mi kullanıyorsunuz?

Tüm bu sorulara vereceğimiz cevap aslında cep telefonu tercihinde nelere dikkat etmemiz gerektiğini de bizlere gösterecektir. Cep telefonu tercihinde dikkat etmemiz gereken noktalar onu ne için kullanacağımızla doğrudan bağlantılıdır.

Cep telefonu alırken nelere dikkat edilmelidir konusuna geçmeden önce cep telefonu bileşenleri ile ilgili mutlaka bilmemiz gereken noktalara değinelim. Çünkü bir çoğumuz bu bileşenler hakkında bilgi sahibi olmadığımız için yanlış tercihlerde bulunmaktayız.

Cep Telefonu Tercihinde Bileşenlerin Önemi

Bizi yakından ilgilendiren bileşenleri kısaca sıralayacak olursak,

  1. Cep telefonu işlemcisi
  2. Cep telefonunun hafıza kapasitesi
  3. SD destek miktarı
  4. Geçici hafıza olan Ram miktarı
  5. Ön ve arka kameraları
  6. Ekranın boyutu ve parlaklığı
  7. Pil gücü
  8. Yazılım

Bu bileşenler almak istediğimiz cep telefonunun kalitesini ve fiyatını belirleyen bileşenlerdir. Bu bileşenler ne kadar iyi olursa cep telefonu tercihinde o kadar isabetli bir karar olmuş oluruz.

Cep Telefonumuzun Hızı

Cep telefonumuzun ne kadar hızlı olacağı işlemcisi ile yakından ilgilidir. Cep telefonlarında kullanılan işletim sistemleri sürekli yeni özelliklerle karşımıza çıkar ve her özellik daha güçlü donanıma ve işlemciye ihtiyaç duyar. 

Cep telefonlarında ağırlıklı olarak kullanılan iki işlemci bulunur. Qualcomm ve Medita Tech işlemciler. Qualcomm’un Snapdragon serisi şu an en yaygın kullanılan işlemci serisidir. Az enerji ile yüksek performansa sahip bu işlemci çoğu telefon üreticisi tarafından 8 çekirdek desteği ile sunulur. 

Sürekli gelişen Medita Tech işlemciler daha ekonomik telefon modellerinde tercih edilir. Eğer bütçeniz yeterli değilse yeterli hız ve çekirdek sayısına sahip bu işlemci modeli de tercih edilebilir. Ancak Qualcomm’un şu an daha iyi işlemci modellerine sahip olduğunu unutmayın.

Cep telefonunda yüksek hız için sadece işlemci yeterli değildir.

  • Ram
  • Yeterli depolama alanı

önemli iki noktadır. Yüksek verime sahip bir işlemci için 2 veya 3 gb ram yeterli gelmeyecektir. Alacağınız yeni cep telefonunda 4 gb altında ram tercih etmemeye çalışın. Ram miktarı ne kadar yüksek olursa elde edeceğimiz hız da işlemci gücü ile birlikte o kadar artacaktır.

Eğer cep telefonunuza sürekli oyun ve yazılım yüklüyorsanız 64 gb altındaki depolama alanları sizi tatmin etmeyecektir. Telefonun kameralarını da sık sık kullanan bir iseniz cep telefonunuzun SD desteğinin kaç GB olduğunu da bilmeniz gerekir. Desteklenen miktar ne kadar yüksek olursa cep telefonunuzu kullanım süreniz de o kadar uzun olacaktır.

Yeterli Pil Gücü

Cep telefonlarında bulunan pillerin kapasiteleri MAH olarak ifade edilir. MAH nedir? Miliamper-hour kısaltılmışıdır. Yani pillerin depolama kapasitelerini ifade eder. Mah değerleri yükseldikçe telefonun kullanım süreleri de o oranda artar.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, MAH değeri yükseldikçe şarj süreleri de artar. Yani 2000 mah gücüne sahip bir batarya 3 saatte şarj oluyorsa 4000 mah’lık bir batarya 6 saatte şarj olur. Hızlı şarj özelliği burada devreye girer.

  • İşlemcinin
  • Bataryanın
  • Şarj aletinin

hızlı şarj özelliğini desteklemesi gerekir. Böylece 6 saatte şarj olan bir batarya 45 dakikada şarj olabilir.

Pil kapasitesi neden önemli? Akıllı cep telefonlarının günlük yaşamımızda hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını hepimiz biliyoruz. Konum bildirmek için GPS özelliğini kullanmamız gerektiğinde şarjın bitmek üzere olduğuna dair bir uyarı görmek gerçekten hiç hoş olmuyor.

Cep telefonu tercihinde nelere dikkat edilmelidir? Kısaca toparlayacak olursak,

  • Güçlü bir işlemci
  • Yeterli ram miktarı
  • Yüksek depolama alanı
  • Telefonunuzu uzun süre kullanmanızı sağlayacak yüksek MAH değerine sahip pil gücü.
  • İhtiyacınıza göre güçlü kameralar.
  • Yeterli ışık miktarına sahip ekran.
(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 6 Mayıs 2022
Close