Written by 14:01 Anne & Bebek

Bebekler Kaç Yaşına Kadar Emzik Kullanmalıdır?

Emme refleksi, yenidoğan bebeklerde sık görülen normal bir reflekstir. Esasında doğumdan önce başlayan emme refleksi, bebeğin memeden veya biberondan sorunsuz bir şekilde beslenmesini sağlar. Uzmanlar emzik yerine genellikle sütü gelen bir annenin bebeğini emzirme alışkanlığına teşvik etmesi gerektiğini söylemektedir. Dolayısıyla yeni doğan bebeğin emzik kullanımı belirli yaşa ve zamana göre sınırlandırılmalıdır. Bebeklerde emzik kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. 

Emzik Kullanımı Kaç Yaşına Kadar Olur?

Bebek bakım uzmanları, emziğin bebeği sakinleştirmek amaçlı kullanıldığını hatırlatırken bebeğin uykuya daldığında emziğin mutlaka ağzından alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Uzmanlara göre bebeklerde emzik kullanımı belirli yaşa kadar sınırlı tutulmalıdır. Her ne kadar bebek bakımında çeşitli kriterler farklılık gösterse de en geç 2 yaş sonunda emzik kullanımının tamamen bırakılması gerekir. Çocuklarda en sık parmak emme, emzik ve uzun süreli biberon kullanma alışkanlıkları meydana gelebilir. Uzmanlar, kötü alışkanlıklar elde edilmemesi içinde emzik kullanımının belirli bir yaşta bırakılması gerektiğini hatırlatmaktadır. Genel olarak 2 yaşından önceki bebeklerde emzik kullanımı bırakılmadığı durumlarda hem süt hem de sürekli dişlerde sorun oluşabilir.

Bebeklerde Emzik Kullanımının Faydaları

Emzikler, bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eden ve onları yatıştıran ekipmanların başında gelir. Bebeğe kendini huzursuz hissettiğinde güven veren emziklerin kullanımı abartıya kaçılmamalıdır. Emme hareketi bebek için memnuniyet verici bir eylemdir. Çünkü doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğin en güçlü refleksi emme hareketinden kaynaklanır. Emzik kullanılmadığı durumlarda ise bebek bir süre sonra parmak emmeye başlar. Bebeklerde emzik kullanmanın faydaları şunlardır:

  • Bebeğin doğumdan sonra sakinleşmesi için emzik kullanılabilir. 
  • Bebeğin doğuştan gelen emme hareketini tatmin edebilmesi için emziğe ihtiyaç duyulur. 
  • Bebekte emzik kullanılmaması durumunda parmak emme alışkanlığı meydana gelir. 
  • Bebeğin emzikten vazgeçirilmesi, parmak emme refleksinden daha kolay olduğu için 2 yaşa gelindiğinde emzik kullanımına son verilmesi gerekir. 

Bu kriterlere dikkat ederek yenidoğan bebeğiniz için en ideal bakımı yapabilirsiniz. Bebeğin kendini huzurlu hissetmesi için emme refleksini karşılayan emziklerin hijyenik koşullarda kullanılması önemlidir. Bebeklerde emzik kullanmanın belirli yaş ile sınırlı hale getirilmesi durumunda herhangi bir zararla karşılaşılmaz. 

Emzikler Bebek İçin Zararlı Mıdır?

Bazı uzmanlar bebeklerde emzik kullanımının elleriyle beceri geliştirmesine yardımcı olduğunu söylemektedir. Ancak buna rağmen çocuklarda istenmeyen alışkanlıklar da emzik kullanımına bağlı olarak gelişebilir. Bebeklik döneminde emzik kullanımının bilinçsiz yapılması durumunda şu sıkıntılarla karşılaşılabilir:

  • Parmak emme 
  • Uzun süreli biberon kullanımı
  • Dudak ve yanak ısırma
  • Tırnak yeme
  • Diş sıkma – gıcırdatma 
  • Süt ve sürekli dişlerde çarpıklık

Ağız alışkanlıklarının bebeklerin gelişiminde sadece fiziksel değil psikolojik olarak da pek çok sıkıntıya davetiye çıkarabileceği unutulmamalıdır. Uzmanlara göre ağız alışkanlıklarının gün içinde uygulanma sıklığına bağlı olarak dişlerde kapanış bozuklukları ve ön dişlerin kapanmaması gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu tür alışkanlıkların çoğu fark edilmediği veya anne – babalar tarafından önemsenmediği durumlarda ileride bazı problemler yaratabilmektedir. 

Emzik Kullanma Alışkanlığı Önlenir Mi?

Ağız ve diş sağlığını bozan emzik kullanma alışkanlığı için anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Uzmanlar çocuklarda diş bozukluklarına davetiye çıkaran biberon ve emzik kullanma alışkanlığının zaman içinde yavaş yavaş azaltılması gerektiğini söylemektedir. Bebeklerde emme içgüdüsünü tatmin eden ve bebeğin güvende olmasını sağlayan emzik kullanımının 2 yaşına yaklaşırken bırakılması gerekmektedir. Öte yandan uzmanlara göre bebeğin ilk dişlerini sürmesinden sonra emzik kullanımı azaltılmalıdır. Bu da genellikle bebeğin 6-8 aylık olduktan sonraki döneme denk gelmektedir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 20 Nisan 2022
Close