Written by 16:31 Anne & Bebek

Bebek Maması Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Söz konusu olan bebeğimiz olunca onun için tüm ayrıntıları düşünürüz. Kendimiz için göstermediğimiz hassasiyeti bebeğimiz için gösteririz. Peki, bebek maması tercih edilirken nelere dikkat etmek gerekir? Bebek maması tercihi nasıl olmalıdır?

Bebek maması özellikle anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda bebeğin sağlıklı beslenebilmesi için son derece önemlidir. Bebek mamaları bebeklerin ihtiyaçları ve metabolizmaları göz önünde bulundurularak hazırlanırlar. Ancak bebek maması seçerken bizlerin de dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar var.

Bebek Maması Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Bebek maması tercih edilirken özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bebeğin yaş grubuna uygun mamanın tercih edilmesidir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemi henüz yeterince gelişmediği için uygun olmayan mama, bebeğin mamayı sindirmesinde sorun yaşamasına neden olabilir.

Önemli olan mama kutusu üzerindeki yaş ibaresi değil bebeğin metabolizma yaşıdır. Bazı bebekler geç geliştikleri için yaşına uygun alınan mamaları sindirmekte sorun yaşayabilirler. Bu durumda bir alt yaş grubuna ait mamalar denenebilir. Sorun yaşanmaya devam edilirse doktorunuzla görüşerek karar vermeniz daha doğru olacaktır.

Bebek maması alınırken,

  • Bebeğin metabolizmasına uygun mama tercih edilmeli.
  • Alınacak mama gıda yönetmeliklerine uygun olmalı.
  • Yaş grubuna ve ayına uygun mamaları tercih edilmeli.
  • Sağlık bakanlığı onaylı olmasına dikkat edilmeli.
  • Mama içeriğinde kullanılan besinlerin GDO içermediğinden emin olmalı.
  • Mama tercihinde doktorun tavsiyeleri de göz önünde bulundurulmalı.
  • Mama içeriğinde bebeğinizde alerjik reaksiyona neden olabilecek maddeler olmadığından emin olunmalı.
  • Mama içeriğinde yeterli probiyotik ve prebiyotik bileşenlerin bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir.

Her bebeğin metabolizması farklıdır, bebek maması tercihi yapılırken başka bebeklerin kullandığı mamalar değil kendi bebeğinizin metabolizması dikkate alınmalıdır. 

Bebek maması tercihi yapılırken mümkün olduğunca Sağlık Bakanlığı ve Gıda Kodeksi onaylı olduğuna dikkat edilmelidir. Böylece mama üretiminde kullanılan ürünlerin belli denetimlere tabi olduğunu bilmiş olursunuz.

Mama üretiminde kullanılan besinlerin GDO’lu olmamasına özen gösterin. Çünkü Genetiği değiştirilmiş ürünlerin bebeğin genetik yapısını nasıl etkileyebileceği tam olarak bilinmemektedir.

Bazı mamaların içerikleri bebeklerde alerjiye neden olabilir. Alerji, bebek maması tercihinden sonra ortaya çıkmışsa mama değiştirilerek veya alerjinin kaynağı bulunarak çözümlenebilir. Bazı bebekler inek sütünde bulunan laktoza karşı alerjik reaksiyon gösterirler. Bu durumda inek sütü kullanılan mamalar yerine keçi sütü kullanılan mamalar tercih edilebilir.

 Bebek Maması Alırken Bunlara Dikkat Edin

Bebek maması tercihi yapıldıktan sonra her mama alındığında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. İçeriğinde glikoz şurubu, ek tatlandırıcılar ve nişasta bulunan mamaları kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  2. Son kullanım tarihi geçmiş veya kullanım ömrü bitmek üzere olan mamaları almayın.
  3. Aldığınız mama kutusunun delik ve yırtık olmamasına dikkat edin.
  4. Satın aldığınız mama metal kutu içerisinde satılıyorsa kutunun paslı olmamasına dikkat edin.
  5. Tükettikten sonra bebeğinizi rahatsız eden mamaları araştırma yapıp sorunu belirlemeden tekrar kullanmayın.

Bebek maması tercihinde her zaman önceliğin bebek sağlığı ve gelişimi olduğu unutulmamalıdır. Bebek mamaları sadece anne sütü yeterli gelmediğinde takviye ürün olarak verilmeli ve anne sütünün yerini almamalıdır. 

Bebek maması tercih edilirken öncelik her zaman anne sütüne en yakın mamalar olmalıdır. Böylece bebek gelişimi olumsuz etkilenmez ve sindirim sorunları yaşamaz. 

Bebek maması kullanırken bir sorun yaşarsanız mutlaka doktorunuzla görüşün ve sorunu belirlemeye çalışın. Çünkü bazı sorunların kökeni mamaların içerisinde bulunan alerjik maddelerle ilgilidir ve siz mamayı değiştirseniz dahi sorun tekrar edebilir.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: 6 Mayıs 2022
Close